Україна і світ

Експериментальна вакцина проти ВІЛ створює потужні антитіла — дослідження

Команді вчених-імунологів Інституту вакцин людини Дьюка (DHVI) у США вдалося створити перспективну вакцину проти ВІЛ, яка здатна виробити потужні антитіла після двох доз.

Чому ВІЛ-вакцину не могли створити раніше

Будь-яка вакцина вважається успішною, якщо вона виробляє антитіла в імунізованих людей. Але цього недостатньо для того, щоб вакцину схвалили: препарат має бути безпечним для більшості людей, не викликаючи в них серйозних побічних ефектів.

Ще на початку 1990-х років було виявлено так звані широко нейтралізуючі антитіла (bnAbs), які можуть розпізнавати і нейтралізувати кілька штамів ВІЛ.

Зараз дивляться

Але, незважаючи на те, що з моменту виявлення цих антитіл минуло майже чотири десятиліття, вакцини, здатної генерувати bnAbs в організмі людини, поки не було створено.

Антитіла вже після двох доз

Проблема полягає в тому, що вкрай складно змусити імунну систему виробляти такі потужні антитіла. Дослідження показують, що bnAbs виробляються тільки у 10-25% людей з ВІЛ, а на їх вироблення можуть піти роки.

Тому результати нової вакцини-кандидата перспективні. У межах невеликого клінічного дослідження препарат зміг виробити bnAbs у кількох після двох доз.

– За допомогою цієї вакцини ми дійсно можемо домогтися появи антитіл, що нейтралізують, протягом декількох тижнів, – каже керівник дослідження, імунолог Вілтон Вільямс.

За словами вченого, вакцина-кандидат націлена на ВІЛ-1, який є найпоширенішим типом ВІЛ. Частина його зовнішньої оболонки залишається стабільною навіть під час мутацій вірусу.

Дослідження

Клінічні випробування I фази розпочалися ще 2019 року, і в них узяли участь 24 здорові учасники, з яких четверо отримували плацебо.

Дослідження довелося призупинити після того, як в одного з учасників виникла важка алергічна реакція (після третьої дози) на один із компонентів вакцини. За словами вчених, таку реакцію спричинив поліетиленгліколь (ПЕГ), який використовували для стабілізації складу.

До того, як дослідження довелося зупинити, п’ятеро учасників отримали по три з чотирьох доз вакцини, а ще 15 – тільки дві.

Учені змінили формулу вакцини, виключивши звідти ПЕГ, і відновили дослідження.

Результати

Під час аналізу результатів незавершеної I фази випробувань учені з’ясували, що вакцина викликає сильну імунну відповідь після двох доз.

Довгоочікувані антитіла bnAbs з’явилися у двох із п’яти осіб, які отримали по три дози вакцини. В експериментах на клітинах найпотужніші з цих антитіл нейтралізували від 15 до 35% штамів ВІЛ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-21 13:58:09