Суспільне мовлення

Символічна шкільна дошка та писанки. У Гарнізонному храмі Львова відкрили виставку

У Гарнізонному храмі апостолів Петра і Павла відкрили виставку писанок. Їх розфарбували діти, які постраждали від російської агресії. Про це Суспільному розповіли організатори виставки Ростислав Лужецький та Сергій Гальчинський.

Під час створення писанок, учасники розповідали історії із власного життя, а їх згодом зафіксували на спеціальних плакатах. Редагувала текст письменниця Оксана Забужко. Мистецька інсталяція також складається із шкільної дошки, на якій написали кількість дітей, які загинули через дії РФ. Станом на 11 квітня 2023 року, це — 468 дітей.

“Ця символічна класна дошка, як символом втраченого дитинства. Вона посічена кулями і на ній постійно змінюється дата. Коли ми її бачимо, ми бачимо кількість діток, які не з нами”, — розповідає співорганізатор виставки Ростислав Лужецький.

Фото: Суспільне Львів

Головна мета виставки — нагадати світу Конвенцію про права дитини.

“Нагадати про величезну проблему дітей, які страждають від війни, права яких порушуються. Необхідність захисту прав цих дітей. Повернення цих дітей. Бо їх відверто вкрали, їх відверто окупанти вкрали. Дуже багато дітей вбито, на жаль, статистика, яку ми бачимо вона далеко не повна”, — говорить організатор виставки Сергій Гальчинський.

Виставка триватиме у храмі два тижні, згодом її експонуватимуть за кордоном.

Читайте також

У Львові влаштували майстер-клас із писанкарства

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У львівському музеї “Шевченківський гай” відкрили виставку писанок


Джерело: Суспільне мовлення України