Україна і світ

Хмельничани розробили український аналог американського шолома для спецпризначенців

Четверо хмельничан в одному з гаражів уже протягом декількох років модернізують шоломи для українських захисників. Дмитро Столярчук — один із них. 

Чоловік розповідає, що з початком широкомасштабного вторгнення їм доводиться працювати майже без вихідних, щоб якомога швидше забезпечити замовлення для військовослужбовців, що виконують бойові завдання. 

— Зараз ми вже запустили у виробництво аналог американського шолома FAST Ballistic High Cut, який використовують найчастіше військовослужбовці Сил спеціального призначення, а також мінометники та артилеристи (ці шоломи «безвухі»). Маємо і його та загальновійськовий варіант, — каже Дмитро. — Ідейним розробником є наш керівник Андрій, який з перших днів широкомасштабного вторгнення захищає Україну від російських окупантів у складі одного з підрозділів Сил спеціальних операцій. Саме він генерує ідеї, як краще модернізувати шоломи, що потрібно додати, що змінити. Він — мегамозок нашого колективу, а ми — руки, якими він працює.

Хлопці також модернізують новітній український шолом TOR-D, ставлять свою запатентовану підвісну систему, свої подушечку та кавери власного виробництва. Металевий обвіс — авторська розробка хлопців, саме завдяки їй вони з легкістю впізнають свої шоломи на фото чи відео з передових позицій. Три шоломи, які вони модернізували, має у своєму «арсеналі» навіть Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний.

Дмитро розповідає, що неодноразово шоломи, які вони розробляли, рятували життя українських захисників.

— У 90 % випадках шоломи захищають саме від уламків. Але військові розповідали, як виходили з-під обстрілу, влучило по одному з них з автомата й кулемета, і шолом витримав, лише залишились вм’ятини. Все залежить від відстані й удачі, — каже майстер.

З квітня 2022 року хлопці виготовили більше як 800 шоломів. Дмитро розповідає, що з початком масованих обстрілів України доводилось працювати й без світла. 

— Ворогу не вдасться нас залякати. Знищення інфраструктури нашої країни, відключення світла ніяк не вплинуть на нашу перемогу. Це тільки ще більше викликає ненависть та лють і бажання якнайшвидше знищити та прогнати російських окупантів з нашої землі, — запевняє чоловік.

У майбутньому хлопці планують також працювати над обвісами для автоматичної зброї та бронежилетів.

https://www.youtube.com/watch?v=c6LWDtVMSXE

Фото автора та з архіву Дмитра

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Відео автора

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-05 12:30:42