Україна і світ

Жертвами змлетрусів в Турції та Сирії 2023 стали 36 тисяч людей

Кількість жертв масштабних землетрусів у Туреччині та Сирії зросла до 36 тисяч

Вже тиждень рятувальники продовжують розбирати завали, у пошуках постраждалих, але шанси знайти живих людей зменшуються з кожною хвилиною. 

Едуардо Рейносо, професор мексиканського університету, який вивчав смерті у зруйнованих під час землетрусу будинках, розповів, що шанси на виживання під уламками “різко падають через п’ять днів і близькі до нуля через дев’ять днів, хоча були й винятки”. 

Зараз дивляться

За офіційними даними у Туреччині підтверджено 31 643 загиблих.

Через тиждень після найпотужнішого землетрусу у турецькій провінції Хатай врятували жінку. Найде Умай пролежала під завалами 175 годин і вижила. 

На допомогу в ліквідації наслідків землетрусу до Туреччини відправили 87 українських рятувальників. Пошуково-рятувальними групами зведеного загону ДСНС України було обстежено 340 зруйнованих будівель та споруд, розібрано 107 завалів, деблоковано тіла 26 осіб.

– Ситуацію погіршують низькі температури та неправильна конструкція будівель, через яку будинки розвалилися на дрібні шматки, майже не залишивши простору для виживання, – повідомляє влада Туреччини.

У Туреччині за будівництво таких будівель уже як мінімум 131 особа перебуває під слідством.

У суботу, 11 лютого, на Кіпрі затримали власника будівельної компанії Хасана Альпаргюна. Прокуратура міста Адана видала ордер на затримання 62 осіб у зв’язку із розслідуванням.

Також заарештували Мехмета Яшара Джошкуна, який є підрядником Rönesans Residence, багатоповерхового будинку класу люкс у провінції Хатай.

Його було затримано владою в аеропорту Стамбула в п’ятницю при спробі втечі до Чорногорії.

Як повідомляють у CNN, волонтерська організація Білі шоломи оголосила про завершення своїх операцій з пошуку та порятунку тих, хто вижив у контрольованих повстанцями районах на півночі та північному заході Сирії.

–Наші команди провели 108 годин роботи в більш ніж 40 містах, селищах і селах на північному заході Сирії, в ході яких було повністю розібрано близько 479 зруйнованих та 1481 частково зруйнованих житлових будинків,– йдеться у повідомленні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Кількість загиблих у Сирії становить 4574 людини, включаючи понад 3160 у регіонах, контрольованих опозицією, і 1414 у районах, контрольованих урядом.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-13 19:36:18