Україна і світ

Зеленський заявив про провал саміту БРІКС: Країни не хочуть бруднитися об Путіна

Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський вважає, що саміт БРІКС, який відбувся у Казані 22-24 жовтня, провалився, оскільки не приїхали багато лідерів, на яких розраховувала РФ.

Про це глава держави заявив в інтерв’ю виданню The Times of India.

Зеленський про саміт БРІКС у Казані

– Це свідчить про те, що союзу в БРІКС немає. Я вважаю, що сам Путін розколює БРІКС своєю політикою війни, – зауважив Зеленський.

На його думку, російський диктатор дуже хоче поляризувати світ і розділити його на Захід+ і БРІКС+, але у нього на сьогодні це не вийшло з різних причин.

– Передусім через те, що всі розуміють, що він убивця і терорист, а у РФ є дешевий енергоресурс, і деякі держави цим користуються. Але навіть ті країни, які розуміють, що можуть вирівняти свою економіку, не хочуть бруднитися об Путіна, – пояснив президент України.

Зеленський також вказав на непослідовність Путіна щодо бразильсько-китайські пропозиції про мирне врегулювання війни, яка базується на територіальній цілісності України.

Він вважає це ляпасом і для Китаю, і для Бразилії, саме тому останньої не було на рівні лідера на саміті БРІКС.

Щодо присутності генсека ООН Антоніу Гутерреша, президент наголосив, що загалом це “сюр”, і це стосується не лише ООН, а й багатьох інших країн, оскільки не можна бути нейтральними у війні між Росією та Україною.

– Це означає – бути на боці Росії. Нейтральність дуже допомагає виключно РФ. Я вважаю, що це така прихована підтримка Росії, – зауважив Зеленський.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У російській Казані 22-24 жовтня проходив саміт БРІКС, у якому взяли участь кілька десятків світових лідерів, зокрема й правитель Китаю Сі Цзіньпін, прем’єр Індії Нарендра Моді та президент Ірану Масуд Пезешкіан.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-28 11:51:09