Україна і світ

Зброя для України за активи РФ – у ЄС не досягли згоди

У Євросоюзі досі не можуть затвердити закупівлю озброєнь для України за рахунок прибутку від заморожених активів РФ.

Попри те, що переважна більшість держав ЄС підтримує цю можливість, одна країна має різко негативну позицію.

Про це заявив Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель після засідання глав МЗС країн Євросоюзу 27 травня.

Зараз дивляться

Зброя для України за активи РФ – у ЄС нема одностайності

— Я не заперечуватиму, оскільки я впевнений, що ви вже знаєте – у нас відбулося напружене, навіть гаряче обговорення цієї військової підтримки для України.  Це питання стикається з перешкодами у досягненні необхідної одностайності, щоб ми могли її реалізувати, – пояснив політик.

Водночас він наголосив, що європейські партнери Києва роблять все можливе, щоб проєкт було ухвалено. Усі розуміють, що Україна гостро потребує військових постачань, причому якнайшвидше.

— Тому ми не можемо дозволити, щоби військова підтримка України від Європейського Союзу була заручником інших рішень. Україна зараз потребує озброєння, а не наступного року, – резюмував Боррель.

Блокування Угорщиною військової допомоги Україні – позиція МЗС Литви

Водночас у Литві – одній з членів ЄС – не приховують, що саме Будапешт чинить опір можливості закуповувати зброю для України.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс переконаний, що європейські лідери повинні обговорювати те, як поводиться Угорщина, і протидіяти цьому.

— Якщо поглянути на це системно, це дуже довгий список, це вже історія перешкоджання здатності Європи діяти, – наголосив дипломат.

Джерело: УНІАН

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-27 22:44:42