Україна і світ

Забруднення річки Сейм: до Чернігова ще 74 км, рух органічних речовин сповільнюється

На сьогодні рух органічних речовин з Сейму поступово сповільнюється – до Чернігова ще 74 км. 

Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів.

Забруднення річки Сейм: яка ситуація станом на 1 вересня

Зазначається, що за попереднім прогнозом Укргідрометцентру, органічне забруднення мало досягти Чернігова 30 серпня – 2 вересня – це 166 км від впадіння річки Сейм в річку Десна.  

Зараз дивляться

Однак нині спостерігається щодобове сповільнення руху органічних речовин через їх розбавлення водами річки Десна у декілька разів.  

Відтак, за інформацією Держводагентства, 30 серпня по річці Десна органічні речовини рухались зі швидкістю 26 км/добу, 31 – 22 км/добу. Натомість 1 вересня – 18 км/добу.  

Прогнозується, що така тенденція буде зберігатися – відповідно забруднення дістанеться Чернігова орієнтовно 3-5 вересня.

Наразі на Сумщині відбувається стабілізація стану річки Сейм від кордону з Росією до селища Чаплищі Сумської області. Там відмічається незначне збільшення розчиненого кисню у воді, зменшення різкого неприємного запаху та відновлення природного кольору.

У відомстві пояснили, що з огляду на те, у воді Сейму відбувається осідання завислих речовин на дно річки – нині проведення штучної аерації у Сумській області неможливе. Адже це може призвести до повторного забруднення. 

Зазначається, що заходи з оздоровлення річки будуть проведені, проте після визначення безпечного методу та подолання наслідків.

Отруєння річки Сейм

Нагадаємо, що 28 серпня з’явилась інформація, що у річці Сейм на Сумщині виявили масовий мор риби. Причиною стало потрапляння у водойму великої кількості органічних речовин, що знизило рівень кисню у воді.

Як з’ясувалося, російські загарбники з 14 серпня скидають у річку Сейм на території РФ відходи невідомих речовин, спричиняючи забруднення водойми. В Україні Сейм впадає у Десну.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Міндовкілля 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-01 16:55:45