Україна і світ

ЄС підтримуватиме Україну незалежно від дій США – Боррель

Фото: Depositphotos

Допоки українці протистоять російській агресії, Євросоюз буде підтримувати їх, незалежно від дій США, зокрема нового президента. 

Про це заявив високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель після завершення Радбезу ООН.

ЄС підтримувати Україну незалежно від дій США

Саме таку відповідь Боррель надав на запитання щодо можливого переобрання Дональда Трампа, його повернення до Білого дому та його плану закінчення війну. 

Високий представник ЄС зазначив, що наразі Трамп лише кандидат, саме тому Боррель воліє почекати, поки він знову стане президентом, щоб розглянути його пропозиції.  

Він нагадав, що на початку повномасштабного вторгнення РФ ніхто не очікував, що Україна чинитиме опір, оскільки Росія була четвертою країною світу за обсягом військових витрат, натомість Україна посідала 35 місце. 

За його словами, на початку повномасштабної війни ЄС запропонував Україні шоломи як допомогу, проте зараз Європа пропонує F-16, і це є відчутною різницею.  

– Ми повинні продовжувати. Я не знаю, що будуть чи не будуть робити США, новий президент. Проте наразі підтримка ЄС – військова, цивільна, економічна, фінансова і гуманітарна, – більша, ніж від США. Більш ніж 100 мільярдів євро – це рахунок, який ми сплатили. З них – 45 на військову підтримку. Звісно, це менше ніж США, але це також важлива цифра, – заявив Боррель.

Водночас він наголосив, що допоки українці будуть чинити опір, ЄС має їх підтримувати. Інакше, за словами Борреля, Євросоюз припуститься історичної помилки.

Нагадаємо, що нещодавно Жозеп Боррель закликав Захід активізувати надання Україні засобів ППО для захисту енергоінфраструктури від російських атак.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: сайт Європейського Союзу

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-25 10:28:49