Україна і світ

Блінкен запропонував Радбезу ООН два кроки, які допоможуть завершити війну в Україні

Фото: Getty Images

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що для сприяння миру в Україні необхідно виконати дві умови –  зупинити спроби Ірану, КНДР та Китаю підживлювати воєнну машину РФ, а також підтримати українські мирні ініціативи. 

Про це Блінкен заявив під час засідання Ради Безпеки ООН.

Блінкен про кроки для досягнення миру в Україні 

На думку держсекретаря, є два негайних і взаємопов’язаних кроки, які потрібно зробити для закінчення війни в Україні.  

По-перше, за словами Блінкена, країни-члени Радбезу мають відповісти на співпрацю Росії з Північною Кореєю та Іраном, яка зростає. 

Блінкен нагадав, що Іран постачає Росії безпілотники з 2022 року.

Крім того, Іран побудував там завод з виробництва БпЛА, а декілька тижнів тому спорядив РФ сотні балістичних ракет малої дальності. Зокрема, Тегеран навчив російських військових в Ірані, як користуватися цією зброєю. 

Водночас КНДР доставляє в Росію потяги зі зброєю та боєприпасами, зокрема й балістичні ракети та ракетно-пускові установки, а також мільйони артилерійських снарядів. 

Блінкен зазначив, що такі дії Ірану, Північної Кореї та Росії порушили численні резолюції Ради Безпеки ООН, за які проголосувала РФ, і за виконання яких, як постійний член, РФ несе особливу відповідальність. 

За словами держсекретаря США, це – вулиця з двостороннім рухом, тому КНДР та Іран також отримують допомогу від Росії, щоби обійти санкції та надалі дестабілізувати ситуацію у своїх регіонах. 

Крім того, Блінкен наголосив, що Північна Корея та Іран не єдині, хто допомагає Росії.

Блінкен про допомогу РФ з боку Китаю

Держсекретар зауважив, що Китай – ще один постійний член цієї Ради, який є провідним постачальником верстатів, мікроелектроніки та інших товарів, які Росія використовує для відновлення, поповнення запасів, нарощування своєї військової машини та підтримки своєї  агресії. 

Водночас Блінкен пояснив різницю між постачанням зброї у РФ та наданням військової допомоги Україні.  

– Є глибока різниця: Росія – це агресор, Україна – жертва. Росія бореться, щоби завойовувати, Україна бореться за виживання. Якщо інші країни припинять підтримувати Росію, вторгнення Путіна скоро закінчиться. Якщо країни перестануть підтримувати Україну, Україна може припинити існування, – пояснив Блінкен. 

А також зауважив, що другий крок, який можуть зробити члени Радбезу ООН – підтримати ініціативи України до справедливого та тривалого миру. 

– Отже, для всіх країн, які хочуть, щоб цей конфлікт закінчився – і закінчився надовго, – найшвидший шлях простий: зупинити тих, хто заохочує і підживлює агресію Путіна, і вимагати справедливого миру, що відповідає принципам Статуту Організації Об’єднаних Націй, – резюмував Блінкен.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: уряд США

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-25 08:05:38