Україна і світ

ЄС міг би переорієнтувати експорт

Виробники боєприпасів у Європейському Союзі могли б переорієнтувати свій експорт, щоб допомогти Україні під час війни.

Таку думку висловив верховний представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель перед зустріччю міністрів оборони країн-членів ЄС у Брюсселі 14 листопада.

Він підтвердив, що учасники зустрічі детально розглянуть ситуацію з постачанням боєприпасів Україні.

Зараз дивляться

За його словами, європейська оборонна промисловість багато експортує. І близько 40% продукції йде на експорт до третіх країн.

– Тож нестачі виробничих потужностей немає. Проблема полягає в тому, що вони відправляють свою продукцію на інший ринок. Тому, можливо, нам потрібно спробувати перевести це виробництво на пріоритет номер один, яким є українці, – наголосив Боррель.

Він також прокоментував план Євросоюзу поставити Україні 1 млн артилерійських снарядів протягом року. В ЄС уже визнали, що блоку не вдасться зробити це до березня 2024 року.

Боррель пояснив, що перший із трьох етапів цього плану вже завершено. Йдеться про постачання країнами ЄС боєприпасів із запасів своїх армій.

– Цей перший трек уже пройдено, і тут ми досягли того, що й передбачали: надано понад 300 тис. снарядів. Нині із запасів армій отримати більше складно, – заявив Боррель.

Він уточнив, що тепер постачання залежить від виробництва боєприпасів. А воно повʼязане з контрактами, підписаними країнами-членами ЄС із виробниками.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Робота триває, але сьогодні нам хотілося б знати, де ми перебуваємо і яким може бути ритм виробництва, – додав Боррель.

Боєприпаси від ЄС для України: що відомо

Навесні цього року в Євросоюзі погодили план надання Україні 1 млн боєприпасів калібру 155 мм протягом року. Йшлося про три джерела постачання: із запасів країн ЄС, через спільні закупівлі і через виробництво боєприпасів.

Днями західні ЗМІ оприлюднили дані, що Євросоюз не встигає виконати зобов’язання з постачання Україні 1 млн артилерійських боєприпасів.

14 листопада це підтвердив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

Джерело: Європейська служба зовнішніх справ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-14 17:21:36

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин