Україна і світ

Саміт НАТО у Вашингтоні: Столтенберг пояснив, чи отримає Україна запрошення

Запрошення України до членства в НАТО навряд чи відбудеться під час ювілейного саміту в липні у Вашингтоні, адже таке рішення потребує підтримки всіх 32 країн-членів. Але президента Володимира Зеленського запрошено на саміт НАТО у Вашингтоні.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві 29 квітня.

Саміт НАТО у Вашингтоні

За словами Столтенберга, НАТО робитиме все можливе, щоб сильніше наблизити Україну до НАТО та забезпечити повну взаємосумісність із власними силами.

– Я переконаний, що законне місце України – в НАТО. Ми напружено працюємо, щоб Україна стала членом блоку. Для такого рішення нам потрібно, щоб всі союзники погодилися. Я не очікую, що буде погодження до саміту в липні. Але сподіваюся, що ми наближаємо день, коли Україна стане повноправним членом, – сказав Столтенберг.

Україна повинна відповідати всім стандартам НАТО, а зусилля союзників із забезпечення повної взаємосумісності спрямовані на те, щоб було дотримано необхідних політичних умов.

На думку Столтенберга, військова допомога, яку вже зараз надають Україні, допоможе розбудувати в майбутньому сучасні сили, щоби стати повноцінним членом НАТО.

Зеленський на саміті НАТО

Водночас генсек підтвердив, що президента України Володимира Зеленського запрошено до участі в ювілейному саміті НАТО у Вашингтоні, запланованому на 9-11 липня.

Столтенберг звернув увагу, що країни НАТО вже погодилися з планом, спрямованим на збільшення в наданні допомоги України та навчанні військових.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Він переконаний, що необхідно перейти від короткострокових до довгострокових зобов’язань на підтримку України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-29 18:04:43