Україна і світ

Як вивести іржу з білого та кольорового одягу: способи

Плями від іржі вивести доволі складно. Здається, що вони ніби в’їдаються у тканину, але не варто панікувати, а тим більше викидати річ.

Факти ICTV підготували прості, але ефективні способи, які підкажуть, як прибрати іржу з тканини в домашніх умовах.

Як вивести іржу з одягу за допомогою народних засобів

Вивести іржу з одягу можна за допомогою спеціальних магазинних засобів. Але що робити, коли діяти потрібно негайно, адже свіжий слід іржі легше вивести. Звісно звернутися до народних засобів.

Зараз дивляться

Як відіпрати іржу з одягу за допомогою мийного засобу

Такий спосіб підійде, якщо плями від іржі невеликі. Для цього візьміть кілька крапель рідкого мийного засобу та додайте у склянку з теплою водою. Ретельно перемішайте й нанесіть на забруднення. Залишіть орієнтовно на 5-10 хвилин, після чого виперіть річ у пральній машинці звичним способом.

Як відіпрати іржу з одягу за допомогою соди та лимону

Візьміть лимон та вичавіть із нього сік, додайте 1 ст. л. соди й добре перемішайте. Нанесіть суміш на пляму та залиште на 2 години. Після цього ретельно прополощіть та виперіть річ у пральній машинці.

Також замість соди можна використати сіль та лимон. Але на відміну від попереднього способу, необхідно спочатку висипати сіль на пляму, а вже потім полити зверху соком лимона. Потримати суміш на одязі кілька хвилин, прополоскати та випрати річ у пральній машинці.

Як відіпрати іржу з одягу за допомогою оцту та солі

Змішайте сіль з оцтом, щоби утворилася не надто густа суміш. Після цього нанесіть на пляму від іржі та залиште на кілька годин. Після цього прополощіть річ та виперіть у машинці.

Як відіпрати іржу з білого одягу

Руді плями на білій тканині здаються справжньою катастрофою. Адже навіть найменша жовтизна на речі буде помітна. Тому важливо підійти до прання правильно. Для цього скористайтеся одним із методів:

  • Лимонна кислота. Візьміть 20 г кислоти та додайте склянку води. Після цього перелийте у металеву миску, нагрійте, але не доводьте до кипіння. Опустіть річ в теплий розчин та залиште на 5 хвилин. Лимонну кислоту можна замінити оцтом.
  • Винна кислота. Змішайте з сіллю в рівних пропорціях та розведіть водою. Нанесіть отриману суміш на пляму та залиште на відкритому повітрі до повного висихання.
  • Соляна кислота. Візьміть 2% розчин кислоти, опустіть в неї одяг та зачекайте деякий час, поки пляма не зникне. Потім приготуйте розчин з 1 літру води та 3 ст. л. спирту та сполосніть у ньому тканину.

Щоб відіпрати іржу з білого одягу, можна використовувати спеціальні засоби проти іржі, але їх варто використовувати лише на застарілих плямах.

Як відіпрати іржу з кольорового одягу

Якщо неправильно виводити іржу, то можна разом із плямою позбутися яскравого кольору тканини.

Щоби цього не сталося, використовуйте наступні способи:

  1. Гліцерин та крейда — змішайте речовини в рівних пропорціях, розбавте водою, щоб вийшла досить густа кашка, та нанесіть на пляму. Залиште річ на день, після цього прополощіть та виперіть у машинці.
  2. Оцтова кислота — приготуйте розчин, для цього візьміть 7 літрів води та додайте 5 ложок оцтової кислоти. Замочіть одяг на 12 годин, після цього сполосніть та виперіть звичайним способом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-12 18:57:10