Україна і світ

Як вдячність може продовжити життя — дослідження

Команда британських учених Гарвардської школи громадської охорони здоров’я імені Т. Х. Чана під час дослідження довела, що люди, які вдячні за те, що в них є, зазвичай живуть довше.

Зниження ризиків смерті

– Результати показують, що почуття вдячності може збільшити тривалість життя літніх людей, – заявив у прес-релізі провідний автор дослідження Ін Чень.

Зазначається, що у літніх жінок, які набрали найбільшу кількість балів в опитувальнику з оцінки подяки, ризик передчасної смерті з будь-якої причини був на 9% нижчим, ніж у тих, хто проявив найменшу вдячність.

Зараз дивляться

Як проходило дослідження

Як повідомляється, 2016 року понад 49 000 жінок, які брали участь у дослідженні, середній вік яких становив 79 років, заповнили тест на вдячність із шести запитань.

Їм потрібно було погодитися або не погодитися з твердженнями на кшталт “У мене в житті так багато всього, за що я можу бути вдячна” і “Якби мені довелося перерахувати все, за що я відчуваю вдячність, це був би дуже довгий список”.

Три роки потому дослідники провели повторну перевірку, щоб визначити випадки смерті серед цих жінок. Вони виявили, що понад 4 600 учасниць померли переважно від серцевих захворювань.

Результати

– Вдячність, мабуть, захищає від кожної конкретної причини смерті, включеної в дослідження, і, що найбільш важливо, від смерті від серцевих захворювань, – заявили дослідники.

Інші причини включають рак, респіраторні та нейродегенеративні захворювання, інфекції та травми.

Виходячи з цього, дослідники стверджують, що люди можуть поліпшити своє здоров’я, зосередившись на речах, за які вони вдячні.

За словами вчених, попередні дослідження показують, що існують способи навмисного заохочення вдячності, наприклад, записування або обговорення того, за що ви вдячні, кілька разів на тиждень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-04 09:56:07