Україна і світ

Як прописати дитину, яка народилася за кордоном: куди звертатися та які документи необхідні

Фото: Pixabay

Українці, які опинилися за кордоном через повномасштабне вторгнення Росії на територію України, вимушені вирішувати багато юридичних питань за межами країни. Серед них — реєстрація місця проживання новонародженої дитини.

Як прописати дитину, яка народилася за кордоном, та що для цього необхідно зробити — читайте на Фактах ICTV.

Як прописати дитину, яка народилася за кордоном: куди звертатися

Державну реєстрацію актів цивільного стану українців, які тимчасово перебувають або проживають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України. Перелік консульських установ можна подивитися за посиланням.

Зараз дивляться

Реєстрація народження дитини здійснюється консулом з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові, згідно з інструкцією,  затвердженою наказом Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України Про порядок реєстрації актів громадянського стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України № 32/5/101 від 23 травня 2001 року.

Реєстрація дитини проводиться за письмовою заявою та за місцем народження або місцем проживання батьків дитини або одного з них.

У разі відсутності батьків або при їх неможливості зареєструвати народження дитини з поважних причин, реєстрація місця проживання здійснюється за заявою родичів чи уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, у якому народилася дитина або в якому вона перебуває.

Якщо дитина народилась під час подорожі, перебування матері у потягу, на морському, річковому, повітряному судні або іншому транспортному засобі, то реєстрація місця народження здійснюється у найближчій консульській установі.

Зверніть увагу! Заяву про реєстрацію народження дитини необхідно подати не пізніше одного місяця з дня народження дитини.

Які документи, необхідні для реєстрації дитини за кордоном

Для того, щоб прописати дитину, яка народилася за кордоном необхідно підготувати такі документи:

  • Паспортні документи батьків дитини або одного з батьків. Якщо документ, що посвідчує особу одного з батьків, не може бути пред’явлений, то відомості про нього зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб.
  • Документ, що підтверджує факт народження дитини, виданий медичним закладом, або довідку від лікаря, який допомагав під час пологів.
  • Паспорт або інші документи, що посвідчують особи батьків або одного з них.
  • Документ, який є підставою для внесення відомостей про батька.

Це може бути:

  1. Свідоцтво про шлюб;
  2. Заява матері або батька про визнання батьківства;
  3. Якщо батьки не перебувають у шлюбі, то спільна заява матері та батька дитини;
  4. Спільна заява матері та її чоловіка про невизнання чоловіка батьком дитини;
  5. Спільна заява батька дитини та чоловіка, який перебуває у шлюбі з матір’ю.

У разі відсутності свідоцтва про шлюб для внесення відомостей щодо батька дитини можна надати копію відповідного актового запису.

Реєстрація народження дитини, а також видача свідоцтва про реєстрацію цього акту не передбачає стягнення консульського збору, тобто безкоштовна.

Як зареєструвати місце проживання дитини, народженої за кордоном, на території України

Якщо дитина народилася за кордоном, і батьки хочуть зареєструвати її місце проживання на території нашої держави, то зробити це можна наступним чином:

  • один з батьків, що залишився на території України, може подати заяву до ЦНАПу;
  • якщо батько і мати перебувають за кордоном, то необхідно оформити нотаріально завірену довіреність на їх представника.

Реєстрація дитини в Україні має відбуватися за місцем реєстрації батьків, тобто за адресою їхньої прописки. Детальніше про реєстрацію дітей до 14 років можна дізнатися на порталі Дія.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Урядовий портал

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 14:56:46