Україна і світ

Як працює база ухилянтів від мобілізації та кого до неї вносять: відповідь адвоката

Фото: Факти ICTV

Наразі в Україні триває загальна мобілізація. Нагадаємо, що мобілізації підлягають військовозобов’язані особи віком від 18 до 60 років.

Факти ICTV дізнавалися в адвоката юридичної компанії Riyako&partners, заступниці голови військового комітету Асоціації правників України Катерини Аніщенко, як працює реєстр ухилянтів від мобілізації та хто потрапляє у базу розшуку.

База розшуку ухилянтів: як працює

Адвокат зазначає, що окремої бази ухилянтів від мобілізації немає. Але наразі в Україні працює реєстр Оберіг, який містить інформацію про військовозобов’язаних осіб. Доступ до даних з нього мають Міноборони, Служба безпеки України і Служба зовнішньої розвідки. Адміністраторами реєстру визначені обласні територіальні центри комплектування.

Зараз дивляться

Міністерство внутрішніх справ має інформаційно-пошукову систему Армор, яка містить усі відомості про особу, що перевіряється. Це стосується інформації щодо наявності прав на користування транспортним засобом, а також відомостей про скоєні правопорушення.

Армор – це поліцейська база, до якої звичайна людина доступу не має, а реєстр Оберіг – це проєкт єдиного державного реєстру призовників та військовозобов’язаних. В цій базі зберігається інформація, яка необхідна для ведення військового обліку. В ній зазначаються відомості про те, чи розшукує людину ТЦК.

Хто потряпляє у базу розшуку ухилянтів

– Військовозобов’язану особу, що з якихось причин не з’явилася до ТЦК, можуть вносити до реєстру Оберіг з позначкою розшук. Особа може бути одночасно в двох базах: Оберіг та Армор, – говорить адвокат.

Щоб людина з’явилася у реєстрі ухилянтів, необхідно, щоб ТЦК подав відповідний запит до поліції. Після складання адміністративного правопорушення особа заноситься до бази розшуку.

Ухилянтів розшукують за адміністративне правопорушення, відповідно до якого здійснюється адміністративне затримання та доставлення осіб.

Використовуючи реєстр ухилянтів від мобілізації в Україні та базу Оберіг, державні органи дуже швидко можуть виявляти військовозобов’язаних, які не приходять до ТЦК, отримавши повістку, або ухиляються від мобілізації.

– Людина, яка перебуває в цих базах через неявку до ТЦК, не є злочинцем, адже її вину не доведено, – зазначає адвокат.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Основна мета розшуку – доставка громадян до ТЦК.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-30 10:31:26