Україна і світ

Викрадали людей та вимагали гроші: працівникам ТЦК на Тернопільщині оголосили підозри

Фото: Нацполіція

На Тернопільщині слідчі поліції оголосили працівникам одного із районних ТЦК та СП підозри у вчиненні злочинів у складі організованої злочинної групи.

Про це повідомила пресслужба Нацполіції.

Підозра працівникам одного з ТЦК та СП

Слідство встановило, що п’ятеро підозрюваних розподілили між собою ролі, налагодивши корупційні схеми уникнення мобілізації.

Зараз дивляться

Щоби змусити військовозобов’язаних платити, вдавались до погроз, побиття та викрадення людей. У ході слідства поліцейські зібрали нові докази їхньої протиправної діяльності, вчиненої у складі організованої злочинної групи.

Було встановлено, що організатором корупційної схеми був керівник місцевого ТЦК. До справи залучив ще чотирьох осіб, троє із них – працівники центру комплектування, ще один – колишній військовослужбовець.

Члени ОЗГ вимагали та отримували неправомірну вигоду за розв’язання питань з метою уникнення мобілізації військовозобов’язаними: непроходження ВЛК, оновлення військових даних, отримання відстрочки від проходження військової служби. У місяць “заробітки” зловмисників становили від $100 тис. до $150 тис.

За словами заступника начальника ГУНП в Тернопільській області Андрія Ткачика, зараз відомо про шістьох людей, які, відповідно до закону, не підлягали мобілізації. Проте підозрювані їм погрожували та залякували, вимагаючи кошти.

Серед потерпілих – житель Чортківського району. Чоловік не підлягав призову на військову службу під час мобілізації, оскільки є батьком чотирьох дітей, троє з яких – неповнолітні.

Він розповідає, що вночі до його будинку увірвалися люди у формі, почали завдавати ударів ногами по тілу, а після цього витягнули з приміщення та вивезли у невідомому напрямку.

— Я сперечався і казав, що права мене забирати вони не мають, бо у мене четверо дітей. Знову почали бити, копали ногами. Наступного дня мене відвезли на автобусну зупинку. З’ясувалося, що за мене заплатили викуп. Гроші зібрали родичі та заплатили за мене 30 тис. грн, – розповів потерпілий.

Після поїздки з працівниками ТЦК та СП у чоловіка діагностували переломи ребер та інші тілесні ушкодження. У Тернопільському обласному ТЦК СП запевняють, що всіляко сприятимуть і допомагатимуть правоохоронним органам викривати працівників, які дискредитують звання військових.

Організатору та чотирьом спільникам слідчі поліції оголосили підозри за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених:

  • ч. 3 ст. 369-2 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди);
  • ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди у великому розмірі);
  • ч. 2, 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі людини, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань, вчинене з корисливих мотивів організованою групою);
  • ч. 2, 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 122 (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) КК України.

Нині вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу. Слідчі звернулися з клопотанням про тримання під вартою без права внесення застави.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-02 17:43:09