Україна і світ

В Угорщині запровадять нові обмеження на імпорт агротоварів з України

Уряд Угорщини планує запровадити нові обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції.

Про це повідомив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь, пише AP.

За його словами, це має на меті захистити угорських фермерів від ринкових коливань, спричинених дешевшим українським імпортом.

Зараз дивляться

Надь зазначив, що рішення Європейського Союзу дозволити безмитний імпорт з України призвело до “значного надлишку пропозиції і значно низьких цін” на європейському сільськогосподарському ринку.

Він звинуватив ЄС у неспроможності захистити європейських фермерів, які не змогли конкурувати з дешевшим імпортом, і наголосив, що Угорщина прийме додаткові захисні заходи “в рамках своєї національної компетенції”.

– Брюссель і Європейська комісія зрадили угорських фермерів і замість цього підтримують українських олігархів, – сказав Надь.

Міністр додав, що уряд ухвалив план з п’яти пунктів для допомоги угорським фермерам, включаючи вимогу до продавців і логістичних компаній повідомляти про обмежені продукти, що імпортуються через Україну, незалежно від країни походження.

Під обмеження також підпадатимуть продукти переробки українського зерна.

Імпорт з України в ЄС

8 квітня члени Євроради та Європарламенту домовилися про продовження призупинення імпортних мит та квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС до 5 червня 2025 року.

Водночас у Європарламенті зазначили, що дотримуватимуться прав європейських фермерів, а у разі їх порушення буде задіяне “аварійне гальмо”.

Зокрема, якщо імпорт деяких продуктів перевищить середній обсяг імпорту, зареєстрований у другій половині 2021 року, а також протягом усього 2022 і 2023 років, тарифи будуть переглянуті. Це стосується м’яса птахів, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, круп та меду.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-11 18:08:45

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин