Україна і світ

Українські виробники отримали можливість продавати свої БПЛА через «Прозоро»

Ілюстративне фото

Держспецзв’язку матиме змогу здійснювати закупівлі БпЛА вітчизняного виробництва через систему електронних закупівель «Прозоро».

Це стало можливим після того, як 2 липня Кабмін прийняв зміни до постанови № 256 від 24 березня  2023 року, що передбачають вдосконалення порядку закупівель безпілотних систем.

Також воно передбачає, що для захисту виконавців державних контрактів (договорів) буде прихована чутлива інформація про них.

Рішення Уряду дозволить використовувати інструменти електронних закупівель для БпЛА вітчизняного виробництва, що сприятиме прозорості закупівель, та підвищить рівень захищеності вітчизняних виробників.

Як зазначають в Держспецзв’язку, раніше з використанням системи електронних закупівель «Прозоро» можливо було здійснювати закупівлі тільки деяких категорій БпЛА іноземного виробництва.

Нагадаємо, в березні 2023 року Уряд постановою №256 запровадив експериментальний механізм здійснення оборонних закупівель безпілотних систем. Це дало можливість виробникам БпЛА активніше розвиватися та масштабувати виробництво в десятки разів.

Нагадуємо, що Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський раніше зазначав, що один із важливих напрямів — максимальне забезпечення Сил оборони України сучасними безпілотними системами різних модифікацій та розробка роботизованих платформ.

Для пришвидшення цієї роботи був сформований новий рід військ: Сили безпілотних систем. Україна стала першою країною, що створила новітній рід військ.

Як повідомлялося, підрозділи Сил безпілотних систем ЗСУ планують укомплектувати на 20 відсотків досвідченими командирами з бойових підрозділів і ще на 80 відсотків за рахунок рекрутингу.

На початку червня командувач Сил безпілотних систем ЗСУ полковник Вадим Сухаревський заявив, що у 2024 році держава поставила Збройним Силам у шість разів більше дронів, ніж за весь попередній рік.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За даними електронної системи публічних закупівель, з початку 2024 року через конкурентні торги було закуплено дрони DJI Mavic 3E та 3T на суму 2,5 млрд грн.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-07-05 08:48:40