Україна і світ

«У світі не було подібних проєктів»: виставку картин українських військових відкрили у Києві

Ще вчора ці люди стояли на захисті Батьківщини зі зброєю в руках, а зараз вони стали справжніми митцями, чиї роботи демонструють на виставці.


foto 1 vystavkaa

«Ця виставка – це підсумок нашої піврічної роботи. У світі не було подібних проєктів, де б воїн малював разом із фахівцем, і він показав нам, що люди, які прийшли на лікування, щиро раділи, коли з-під їхніх пензлів народжувались справжні шедеври — унікальні та самобутні. Хлопці завжди мені казали, що вміють стріляти та воювати, а малювати – це не про них, але я горда тим, що сьогодні ми всі можемо переконатися, що вони були неправі», — наголосила лікар-психіатр Інна Черненко.

На експозиції представлені 50 робіт, в яких яскраво проглядається, як змінювалася тематика малюнків, та як поступово світлі спогади і надії на майбутнє брали гору над жахом воєнних дій.

foto 4 vystavkaa
foto 3 vystavkaa

«Якщо на першому майстер-класі ми намагалися дати тему та підштовхнути військових, то в подальшому стало видно, що їм набагато краще малювати на вільні теми. Кожен з них міг зобразити те, чого йому не вистачає, або про що мріє, не зациклюючись на вузькому направленні», — додала Інна Черненко.

foto 5 vystavkaa

Мистецтвознавці умовно виділять три підгрупи картин за темами: Війна та страхи, Спогади та Сподівання і надія на майбутнє.

Впродовж шести місяців наші воїни разом з професійними художниками мали змогу долучитися до світу образотворчого мистецтва, щоб у малюнках відобразити свої почуття. І ця градація добре проглядається у сюжетах та використаних кольорах. Якщо спочатку переважали червоні та чорні, то з кожним майстер-класом їм на зміну приходили зелені, блакитні та рожеві тони. З’явилися чудові пейзажі, додалися духовні сюжети із зображенням церков, також є романтика та святкові дійства. І це, в першу чергу, говорить про те, що цей метод лікування дієвий.

foto 7 vystavkaa
foto 6 vystavkaa

«Цей проєкт також цікавий тим, що в нього два абсолютно рівних у своїх правах і можливостях куратори — лікар і мистецтвознавець. Це унікальний експеримент, який народився за важких часів, покликаний якнайшвидше повернути душевний спокій українських захисників після пережитого на війні негативу. Ця масштабна виставка — результат кропіткого процесу лікування на шляху до повернення в соціум», — розповідає організатор події, доктор мистецтвознавства, професор Олексій Роготченко.

foto8 vystavkaa

Фактично, образотворче мистецтво проклало початок до мирного та щасливого майбутнього.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«У нас з’явилася можливість поринути в інший, незнайомий до цього світ мистецтва, фарб, кольорів. І тепер спогади не душать, а перетворюються у щось хороше», — поділився воїн з позивним «Кокос».

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-01-25 07:31:23

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин