Суспільне мовлення

У Львові влаштували змагання з пілотування дронами серед кадетів та школярів

На території Львівського ліцею імені Героїв Крут вперше провели змагання з пілотування дронами серед старшокласників та кадетів ліцеїв військового типу. Учасники змагалися у етапах, де необхідно продемонструвати навички точного польоту, командну роботу та виконання завдань за допомогою дронів.

Як це було, дізнавалося Суспільне.

Ярославу Красовському — 16 років. Хлопець — учень Рівненського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою в місті Острог. Розповідає, до змагань операторів дронів з командою готувалися понад три тижні.

“Готувалися до змагань кожен день, бувало, що по два рази готувалися. Були трошки інші дрони. Ми вже звикли до цих та хочемо зайняти призове місце бажано. В нас команда ділиться на два пілота, а один буде допомагати. Один пілот, як ви бачили, знімав, знімали дуже цікаві кадри, а я все це буду монтувати. А потім в нас буде ще 4 чи 5 завдань, які так само маємо пройти”, — каже Ярослав Красовський.

Учасник змагань Ярослав Красовський. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів

Також у змаганнях взяла участь учениця ліцею №2 Львова Анна Романів. Команда Анни складається з чотирьох людей. Дівчина – технік, вона тримає дрон на злітній смузі та монтує відео для творчого конкурсу.

“Ми пішли на військові навчання в школу і мене запросили, то я вирішила спробувати”, — каже Анна Романів.

Дрон у польоті під час змагань

Дрон у польоті під час змагань. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів

За словами заступника начальника із навчальної роботи ліцею імені Героїв Крут Тараса Грицевича, для змагань підготували п’ять завдань, які повинні виконати учасники.

“Перші дві вправи — польотні, індивідуальна і групова. Вони мають подолати трасу, яка складається з певних обмежень, певних перешкод, воріт. Вони повинні на час пролетіти, по часу ми будемо виставляти місця. Друга групова — це груповий проліт тієї ж траси, координація тут потрібна, взаємодія. І далі військово-прикладні завдання – доставка медикаментів пораненому”, — говорить головний суддя змагань.

Учасник змагань з пілотування дронами

Учасник змагань з пілотування дронами. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів

Участь у змаганнях взяли сім команд: серед них кадети ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою із двох областей та львівські школярі. Такі змагання відбулися вперше і мають навчальну мету, зазначає Тарас Грицевич.

“По-перше — виявити таланти дітей у володінні таким сучасним засобом як дрони, квадрокоптери. По-друге — привернути увагу, що ці заходи дуже потрібні і потрібні знання і вміння ними користуватися, оскільки це важливий бойовий засіб в сучасній війні. І по-третє загалом розвивати цю сферу, бо вона потрібна Україні, треба пропагувати і розвивати не тільки в школах, а і в нашому суспільстві”, — додає заступник начальника із навчальної роботи ліцею.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За підсумками змагань перемогли кадети із ліцею Героїв Крут.


Джерело: Суспільне мовлення України