Суспільне мовлення

У Львові ветеран відкрив автосервіс та ремонтує машини на фронт

Станіслав Лісовий став на захист України з перших днів повномасштабного вторгнення. Після поранення відкрив у Львові волонтерський автосервіс і займається ремонтом та обслуговуванням машин для потреб Збройних сил України. Щоб відкрити автосалон, чоловік отримав ваучерну підтримку.

Більше про ветерана та те, як працює волонтерський автосервіс, дізнавалося Суспільне.

Львів’янин Станіслав Лісовий відкрив волонтерський автосервіс, де ремонтує машини для ЗСУ. Сам Станіслав на початку повномасштабного вторгнення став на захист України, пішов добровольцем. 21 квітня 2022 року він з побратимами потрапив під обстріл, де отримав осколкові поранення.

“Було поранення внутрішніх органів, в мене була пошкоджена печінка, нирка і уламок зупинився в хребті. Ще декілька уламків отримав в ноги. Лікарі мені цього не казали, коли рік минув і я вже ходив, розповіли, що прогнозували 90 відсотків того, що у мене буде параліч ніг. Але 9 травня 2022 року я почав робити перші кроки. Це була моя перемога”, — каже співвласник волонтерського автосервісу Станіслав Лісовий.

Близько року тривала реабілітація, під час відновлення Станіслав почав займатися волонтерством — шукав автомобілі для фронту.

“Мстикнулися з тою проблемою, що сервіси не навали якісних і вчасних послуг, тому ми дійшли такого висновку, що потрібно відкрити свій сервіс, який буде відповідати за якість і за вчасну доставку автомобілів до хлопців”, — каже Станіслав Лісовий.

На ветеранському автосервісі вже полагодили 15 автомобілів для ЗСУ. Об’єми, каже Станіслав, невеликі, адже поки ремонт проводить один механік. Приміщення під автосервіс допомогла знайти міська рада. Також ЛМР надала ваучерну підтримку на майже 300 тисяч гривень.

Ремонтом почали займатися з серпня, відколи з’явилося відповідне обладнання. З цим допомогли волонтери з-за кордону, розповідає співзасновник автосервісу Максим Сослюк.

“Це наші друзі з Великобританії, Чехії. До прикладу, підйомник нам подарували чехи, вони почули історію про те, що автомобілі для ЗСУ мало того, що потрібно купувати, їх ще треба обслуговувати, і це треба робити до того як автомобіль потрапляє до ЗСУ,

Також у автосалоні фарбують автомобілі для фронту.

“Ми будуємо зараз окреме приміщення для художників, для малярів, які камуфлюють машини. Вони вже “закамуфлювали” близько 300 автомобілів для того, щоб розділити роботу між механіками та художниками”, — розповідає чоловік.

Станіслав Лісовий планує розширити автосервіс. Для цього подав заявку на програму ваучерної підтримки для ветеранів від Львівської міської ради.

“Ми зараз розуміємо, що не можемо знайти всіх запитів, які до нас надходять. Тому зараз, вигравши цей ваучер в міста на 300 тисяч гривень, ми закуповуємо додаткове обладнання — це буде підйомник більшої підйомності для того, щоб закривати ремонт всього спектра автомобілів”, — додає Станіслав.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Власники сервісу ставлять за мету, аби до ЗСУ потрапляли гідні автомобілі.


Джерело: Суспільне мовлення України