Львівський портал

У двох районах Львівщини перевищений показник захворюваності на хворобу Лайма

У 2023 році на Львівщині виявили 252 випадки захворювання на хворобу Лайма. Показник захворюваності перевищений у Львівському та Золочівському районах. Про це Львівському порталу повідомили у обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Так, обласний показник захворюваності на хворобу Лайма перевищений у Львівському районі на 51,64% та Золочівському в 2,8 рази.

Загалом у 2023 році зареєстровано 252 випадки захворювання, що на 26 випадків (9,35%) менше, ніж у 2022 році (278 випадків). Інтенсивний показник на 100 тисяч населення також знизився з 11,09 у 2022 році до 10,05 у 2023 році.

Випадки реєструвались у всіх районах області:

  • Львівський: 173 випадків;
  • Золочівський: 46 випадків;
  • Дрогобицький: 14 випадків;
  • Яворівський: 7 випадків;
  • Самбірський: 4 випадки;
  • Стрийський: 5 випадків;
  • Червоноградський: 3 випадки.

Довідково:

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) — інфекційне трансмісивне захворювання. Інфекцію переносять іксодові кліщі. Одним із джерел інфекції є годувальники кліщів — невеликі ссавці й деякі види птахів.

Більшість випадків хвороби Лайма (яку передають кліщі) спостерігаються в період від травня до листопада, коли активність іксодових кліщів найвища. Лише третина хворих може згадати епізод укусу кліща.

Інкубаційний період триває від 1 до 45 днів, зазвичай 7–14 днів. Сприйнятливість людей до захворювання висока.

Найбільша ймовірність укусу кліща і зараження хворобою Лайма спостерігається серед людей, які тривалий час перебувають на відкритій місцевості, зокрема у лісах та лісопарках. Захворювання не передається від хворої людини до здорової.

Хвороба Лайма може мати кілька стадій:

  • ранню локалізовану;

Симптоми з’являються протягом 1–30 днів після укусу кліща, зазвичай через 7 днів. Часто на місці укусу виникає червона папула з чіткими краями, яка з часом розширюється, а центр – блідне. Цей симптом часто відомий як ізольована мігруюча еритема, і відбувається це найчастіше в паховій чи підколінній ділянці. Проте у третини випадків ця еритема не розвивається, що ускладнює вчасну діагностику та лікування.

Мігруюча еритема може тривати без лікування протягом 2–3 тижнів, і у третини людей це може бути кінцевим етапом хвороби. У інших випадках вона переходить у ранню дисеміновану стадію.

  • ранню дисеміновану;

Симптоми зазвичай з’являються протягом 3–10 тижнів після укусу кліща і відбуваються через гематогенне розповсюдження збудника. На цій стадії з’являються:

– шкірні доброякісні лімфоцитоми, множинні мігруючі еритеми;

– запаморочення, краніальні невропатії, зокрема параліч Белла, менінгізм та менінгіт;

– кістково-м’язові артралгії та міальгії;

– серцево-судинні блокади.

Ці симптоми зазвичай зникають самостійно.

  • пізню хронічну.

Симптоми можуть з’явитися через місяці або роки після зараження. У цьому випадку можуть виникнути неврологічні та ревматологічні прояви, з переважним пошкодженням кістково-м’язової системи (артрити) або нервової системи (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит).

Імунітет після перенесеного Лайм-бореліозу нестерильний, можлива реінфекція із повторним розвитком захворювання.

Щеплення від Лайм-бореліозу не існує. Щоб уникнути укусів кліщів, фахівці радять:

  • використовувати репеленти та носити захисний одяг перед виходом у місцевості, де можуть бути кліщі;
  • уважно оглядати одяг і шкіру після перебування у лісі чи парку.

В осіб, що проживають у ендемічних регіонах, швидке видалення кліща знижує ризик зараження хворобою. Інфікування малоймовірне, якщо тривалість прикріплення кліща менше 24 годин, а високоймовірне, якщо понад 72 години.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-03-28 11:39:49

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин