Україна і світ

Супутники Starlink мають проблеми з обслуговуванням через геомагнітну бурю

Компанія Starlink, супутниковий підрозділ компанії SpaceX американського мільярдера Ілона Маска, у суботу попередила про “зниження якості послуг”, оскільки Земля піддається найсильнішій за останні два десятиліття геомагнітній бурі, спричиненій сонячною активністю.

Перебої в роботі Starlink

Starlink володіє приблизно 60% із 7,5 тис. супутників, що обертаються навколо Землі, і є домінуючим гравцем у сфері супутникового інтернету.

Тисячі супутників Starlink на низькій навколоземній орбіті використовують міжсупутникові лазерні канали для передачі даних між собою в космосі, що дає змогу мережі забезпечувати інтернет-покриття в усьому світі.

Зараз дивляться

У заяві на сайті компанії йдеться про таке: “Наразі Starlink відчуває проблеми з обслуговуванням. Наша команда проводить розслідування”.

Раніше сам Ілон Маск повідомив у пості на сайті X (колишній Twitter), що супутники Starlink мають надмірне навантаження.

– Зараз відбувається сильна геомагнітна сонячна буря. Найсильніша за довгий час. Супутники Starlink перебувають під сильним тиском, але поки тримаються, – написав він.

Глобальний збій

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США заявило, що буря є найсильнішою з жовтня 2003 року і, ймовірно, збережеться протягом вихідних, створюючи загрозу для навігаційних систем, електромереж і супутникової навігації, а також інших служб.

Паралельно з цим, жителі України, а також низки інших країн у північній півкулі Землі, могли спостерігати явища, що нагадують північне сяйво.

– Більшості людей на планеті Земля не доведеться нічого робити, – сказав Роб Стінбург, вчений із Центру прогнозування космічної погоди NOAA.

За словами представників Нацуправління атмосферних досліджень США, буря може спричинити північне сяйво також на півдні США. Однак його важко передбачити, і експерти наголошують, що це будуть не драматичні колірні завіси, які зазвичай асоціюються з північним сяйвом, а радше бризки зеленуватих відтінків.

Цей шторм становить небезпеку для високовольтних ліній електропередач, а не для електричних ліній, які зазвичай розташовані в будинках людей, пише видання Telegraph, яке поспілкувалося з експертами. Супутники також можуть постраждати, що, зі свого боку, може порушити роботу навігаційних і комунікаційних служб на Землі.

Наприклад, у 2003 році під час сильної геомагнітної бурі у Швеції відключилася електрика, а в Південній Африці були пошкоджені силові трансформатори.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-11 19:06:00