Суспільне мовлення

Спрощують меню та подають холодні напої: як працюють львівські заклади без світла

На Львівщині з 28 листопада діють аварійні відключення електроенергії, які охоплюють більшість споживачів. Світло вимикають на 8 годин, вмикають на 4 та знову вимикають на вісім годин. Як змінилася робота львівських закладів через відключення світла, дізнавалося Суспільне.

Іван Демченко переїхав до Львова пів року тому. У місті він відкрив кав’ярню. Заклад спеціалізується на домашній випічці та каві. З відімкненням електроенергії закладу доводиться переходити на скромніше меню.

Спрощують меню та подають холодні напої: як працюють львівські заклади без світла. Суспільне Львів

Власник закладу розповідає, що заготовляють вдома окріп та готують напої у термосах.

“Ми маємо два великі термоси і можемо робити хоча б чаї. Також ми продаємо те, що встигли спекти зранку, якщо було світло. Якщо його немає, то максимум що ми можемо зробити — це трубочки та горішки, вдома на газу робимо”, — каже Іван Демченко.

Забезпечити безперебійну роботу за рахунок генератора у бізнесменів поки немає можливості. У ресторанному бізнесі вони початківці.

Спрощують меню та подають холодні напої: як працюють львівські заклади без світла

Іван Демченко у своєму кафе. Суспільне Львів

“Ми хотіли би придбати, але це дуже дорого, особливо зараз. До прикладу, генератор на 15 КвТ — це 150 тисяч, тобто це треба знайти ще ці гроші. Мабуть, великі мережі можуть собі це дозволити, ми — ні”, — каже співвласник закладу.

Деякі заклади придбали генератори. Один із них купив ресторан, що на площі Ринок. Потужності генератора вистачить і для роботи кухні, і для обігріву приміщення. Щоправда за відсутності світла заклад теж працював — при свічках і зі спрощеним меню, адже кухня в такому разі не працює.

Спрощують меню та подають холодні напої: як працюють львівські заклади без світла

Спрощують меню та подають холодні напої: як працюють львівські заклади без світла. Суспільне Львів

“Ми продаємо десерти і холодні напої. Якщо світла немає більше, ніж дві години, ми списуємо повністю всі десерти. На кухні в нас є шокові морозилки, вони зберігають температуру протягом певного часу. Якщо світла немає більше, ніж той час, ми теж все списуємо”, — каже адміністраторка ресторану Еліза Цимбал.

Придбали генератори і частини ресторанів однієї із мереж у Львові. Там можна також підзарядити телефони, погрітися, розповідає речник мережі Тарас Маселко.

Спрощують меню та подають холодні напої: як працюють львівські заклади без світла

Приміщення кафе для якого придбали генератор. Суспільне Львів

“Електрогенератори є у наших ребернях. Також працюємо над тим, щоб забезпечити електрогенераторами інші заклади. Якщо є відімкнення, то заклади працюють в режимі спрощеного меню, коли не потрібно великих потужностей, щоб приготувати щось для гостей”, — каже Тарас Маселко.

У міській раді вирішили допомогти ресторанному бізнесу з придбанням генераторів. Заклади харчування, а також продуктові магазини зможуть отримати 50% компенсації вартості електрогенератора, але не більше 80-ти тисяч гривень.

Натомість власників закладів просять допомагати мешканцям та продовжувати надавати послуги.

“Щоб мешканці могли попросити гарячої води, відповідно, щоб відвідувачі могли скористатися зарядками для свої гаджетів і повечеряти чи просто посидіти погрітися у їхньому закладі”, — каже директорка міського департаменту економічного розвитку Ірина Кулинич.

Документи на отримання компенсації можна подавати у міські ЦНАПи уже від 30 листопада. Відшкодування можуть отримати заклади харчування, мініпекарні та продуктові магазини, які придбали генератори після 24 лютого.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львівській онлайн-карті з закладами, що мають генератори та укриття, вже 225 локацій

Що відомо

  • Під час повітряної тривоги 23 листопада Росія вдарила двома ракетами по електропідстанції у Львівській області. Внаслідок цього три райони на Львівщині були повністю знеструмлені.
  • На Львівщині розгорнули 45 пунктів незламності. У них є вода, тепло, гарячі напої, мобільний зв’язок та інтернет.
  • Станом на ранок 24 листопада через аварійні відключення 50% споживачів у Львові не мали електропостачання. Через це точково призупинено подачу тепла та гарячого водопостачання.
  • 26 листопада на Львівщині понад 1500 населених пунктів частково чи повністю були знеструмлені. А 27 листопада їхня кількість знизилася до 1032 пунктів.
  • На Львівщині з 28 листопада діють аварійні відключення електроенергії, які охоплюють більшість споживачів.
  • Електроенергію не відключають для об’єктів критичної інфраструктури, водночас деякі об’єкти з переліку критичної інфраструктури виключили. Про це повідомили у “Львівобленерго”


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин