Львівський портал

Шмигаль каже, що всі члени ЄС готові затвердити 50-мільярдну допомогу Україні

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну 26 січня заявив, що всі члени Європейського Союзу висловили готовність затвердити чотирирічну програму допомоги Україні на 50 млрд євро. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі уряду.

«1 лютого ми очікуємо, що ЄС затвердить нову чотирирічну програму підтримки України на 50 млрд євро Ukraine Facility. Попередньо можемо сказати, що всі 27 членів ЄС погодилися підтримати цю програму», –  відзначив глава уряду.

Як підкреслив Прем’єр-міністр, цього року Україна очікує, що ЄС зможе надати фінансову допомогу приблизно на рівні 2023 року. Для покриття дефіциту українського бюджету, за його словами, важливо залучити від Євросоюзу близько 18 млрд євро.

Крім того, Денис Шмигаль зауважив, що Адміністрація Президента США Джо Байдена має намір надати Україні цьогоріч 11,8 млрд доларів бюджетної підтримки.

«Очікуємо на позитивне рішення американського Конгресу з цього питання вже найближчим часом», –  сказав прем’єр-міністр.

Ще одне важливе рішення із Вашингтона – це схвалення Комітетом із закордонних справ Сенату США законопроекту, який дасть можливість конфіскувати російські активи та передати їх на посилення стійкості та відбудову України.

Денис Шмигаль наголосив, що сторони роблять усе можливе, аби відповідний механізм запрацював уже цього року і в США, і в інших країнах.

Нагадаємо, наприкінці 2023 року Угорщина заблокувала виділення Україні 50 млрд євро допомоги протягом наступних чотирьох років.

Згодом в Угорщині заявили, що можуть зняти своє вето за умови, що фінансування для України будуть переглядати щороку.

Західні ЗМІ нещодавно писали, що 22 січня Угорщина виступила проти пропозиції ЄС щодо створення нового фонду, який має забезпечити більш надійний спосіб доставки критично важливої військової допомоги Україні.

Відтак лідери ЄС готові зайняти жорстку позицію, якщо прем’єр-міністр Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро на саміті 1 лютого. Перед цим Європарламент уже закликав позбавити Угорщину права голосу в ЄС, зважаючи на поведінку Орбана.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-01-26 17:55:28

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин