Україна і світ

Широкомасштабне вторгнення: спогади захисників

Зарево, прильоти, колони ворожої техніки, які намагалися зайти в наші селища та міста з різних напрямків… Мирне населення намагалося брати документи та найнеобхідніші речі і ховатись у підвалах. А українські воїни два роки тому зустріли цей день о 4 ранку під звук бойової тривоги, моментальної готовності та виїздів на самий «нуль», щоб відбити рашистів і не допустити їхнього просування.

Перший бій з ворогом ми прийняли на Харківській окружній

Герой України Денис Макаровський на 24 лютого 2022 року зі своєю ротою був готовим до виконання бойових задач.

«На той момент головна задача полягала у тому, щоб знайти противника. Треба було швидко орієнтуватися і все визначити. Я разом зі своїми побратимами відправився до Харківської окружної і вже там ми вступили у перший бій з ворогом. Наша розвідувальна рота була дуже добре озброєна, вже тоді ми мали комплекси NLAW та новітні гранатомети», — згадує Герой України.

Українські захисники знищували легку броньовану та колісну техніку. Пізніше довелося відходити до Ізюму. Після цього була його оборона…

«Це було дійсно складно, там і отримав своє перше бойове поранення, але продовжив виконувати завдання разом зі своїми побратимами. Коли місто опинилося у повному оточенні противника, то я організовував вивід своєї роти і інших підрозділів моєї бригади, яка опинилася у підступній пастці ворога. Після успішного виведення наших підрозділів з повного оточення, мене нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня», — поділився історією Денис Макаровський.

Ми з побратимами-«атовцями» шукали підрозділ, в яку будемо служити усі разом

Командир артилерійської батареї Віталій 24 лютого 2022 року зустрівся о 05:20 ранку зі всіма своїми побратимами, з якими воював ще з 2014 року.  Захисники вирушили обороняти стратегічно важливі об’єкти столиці.

«Коли військові рф вже втікали з Київщини, ми почали думати з моїми хлопцями, в який підрозділ можемо піти, щоб усі служили разом. Так ми потрапили у Добровольчий український корпус. В подальшому створилася наша бригада, ми їздили навчатися у Німеччину і після злагодження опинилися тут», — говорить артилерист Віталій.

Майже увесь час своєї служби з 2022 року, батарея Віталія провела на Бахмутському напрямку та Луганщині.

Перші ракетні удари я відчув на собі у Сватовому

Командир підрозділу Євгеній Гдульський широкомасштабне вторгнення зустрів у населеному пункту Сватове, що на Луганщині. Захисник каже, що тоді вони були готові з побратимами, адже цілком очікували, що рашисти підуть в наступ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Ні я, ні мої побратими не розгубилися, а просто спокійно і без страху почали виконувати свою роботу. Далі були бої за Кремінну, Рубіжне, Сєверодонецьк, Лисичанськ, «Шервудський ліс», Святогірськ, Новоселівку, Лиман та Білогорівку, що на Луганщині», — пригадав командир підрозділу.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-02-24 17:16:23