Україна і світ

Що робити, якщо лікарі вимагають гроші за безоплатні послуги

Експерти пояснили українцям, як отримати безкоштовні послуги в рамках державної програми медичних гарантій та як захистити права пацієнтів, якщо працівники медзакладів пропонують оплачувати ліки чи процедури.

Права пацієнтів

Кожен громадянин України має право отримувати медичну допомогу, незалежно від місця проживання або наявності декларації. За державною програмою медичних гарантій українці мають право отримувати безкоштовні послуги, що надаються різними медзакладами згідно з договором НСЗУ.

Що робити, якщо медики пропонують оплатити ліки чи процедури

Якщо медики вимагають оплату за послугу чи надають ліки, які потрібно придбати власним коштом, пацієнту варто звернутися до головного лікаря медичного закладу та з’ясувати, чи входить це до безкоштовного пакету.

Зараз дивляться

Якщо вирішити проблему таким чином не вдалося, експерти радять подати офіційну скаргу НЗСУ, наприклад, зателефонувати за номером 16-77, надіслати листа на електронну пошту: info@nszu.gov.ua або відправити листом на адресу: проспект Степана Бандери, 19, м. Київ, 04073.

Важливо додати якнайбільше підтверджень неправомірного стягнення коштів, такі як чеки придбаних ліків, аудіо- або відеозаписи. Також слід зазначити правильну назву медичного закладу та імена медичних працівників, які вимагали гроші.

НСЗУ виступить із вимогою повернення коштів до медичного закладу. Якщо медичний заклад відмовиться виконувати свої зобов’язання перед пацієнтом, НСЗУ може звернутися до правоохоронних органів.

Джерело: VoxCheck

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-21 12:22:14