Україна і світ

Щеплення проти раку, що це таке, які вакцини є — МОЗ

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України розповіли, якими вакцинами можна зробити щеплення проти онкологічних захворювань.

Що провокує рак

– До 25% випадків раку спричиняють віруси гепатитів і папіломи людини, – кажуть експерти.

За словами фахівців, ці віруси не спричиняють хворобу одразу, тому довго залишаються непоміченими. Віруси папіломи та гепатитів В і С можуть спонукати уражені клітини надмірно ділитися, що веде до розвитку пухлини.

Зараз дивляться

Уберегтися від онкогенних вірусів і раку допоможуть вакцинація, бар’єрна контрацепція та використання інших засобів індивідуального захисту, стверджують у МОЗ.

Щеплення проти раку печінки

Гепатит – це запалення печінки переважно через вірусну інфекцію. 96% усіх смертей через вірусні гепатити спричинені вірусами гепатиту В і С. Вони ж є головними причинами раку печінки. Цей тип раку посідає третє місце за смертністю серед онкозахворювань.

Проти вірусу гепатиту В є дієва вакцина. Нею українська система охорони здоров’я з 2001 року забезпечує всіх новонароджених і дітей. Повний курс вакцинації становить три дози. Їх роблять з інтервалом 0-1-6 місяців. Якщо в дитинстві ви не отримали вакцинації від ВГВ – вакцинуватися можна в будь-якому віці.

Вакцини від гепатиту С наразі у світі не існує. Усім людям слід щороку робити експрес-тест для виявлення маркерів вірусних гепатитів. У разі підтвердження позитивного результату лікар призначить лікування.

Вірус папіломи людини

Вірус папіломи людини (ВПЛ) надзвичайно поширений – його понад 100 типів, і кілька з них спричиняють рак шийки матки, пеніса, ануса, гортані, язика та губ. Це, насамперед, типи 16 і 18. Проти основних онкогенних типів ВПЛ існує вакцина. Від ВПЛ вакциновано 21% жінок у всьому світі.

У МОЗ закликали українців подбати про те, щоб наші діти пройшли вакцинацію від гепатиту В і бажано від найпоширеніших типів вірусу папіломи людини. За можливості, слід вакцинуватися і дорослим.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-21 09:48:55