Україна і світ

Росія хоче перекласти відповідальність за удар по базі окупантів у Макіївці на “ДНР” – ISW

Руйнівний удар системою HIMARS по російській базі в Макіївці Донецької області 31 грудня викликав різку критику російського військового керівництва в інформаційному просторі.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Генштаб ЗСУ повідомив, що внаслідок удару по пункту зосередження живої сили та військової техніки ворога знищено до 10 одиниць техніки. Департамент стратегічних комунікацій ЗСУ заявив 1 січня, що в результаті удару ліквідовано 400 мобілізованих росіян і 300 отримали поранення.

Міноборони Росії визнало завдання удару Україною, і заявили що чотири з шести ракет вбили 63 російських військовослужбовців. А ось деякі російські джерела стверджували, що в приміщенні училища в момент удару знаходилося 600 військовослужбовців мобілізаційного полку.

Інші військові блогери кажуть, що вбито близько 110 людей, з них понад 100 осіб отримали поранення.

За даними ISW, саме розпливчастий коментар наслідків удару з боку міноборони РФ викликав критику на адресу військового командування. Наприклад, блогери пишуть, що російське командування спростило українським силам завдання ударів по кількох сотням військовослужбовців в одному місці.

Колишній російський офіцер заявив, що росіяни зберігали боєприпаси у підвалі ПТУ, що дозволило завдати нищівного удару.

Аналітики зазначають, що міноборони РФ хоч і визнало втрати, але намагається перекласти відповідальність на маріонеток із терористичної “ДНР”. А ті заявляють, що у всьому винні солдати, які користувалися телефонами і тим самим дозволили ЗСУ відстежити сигнали та чітко визначити координати для атаки.

В Інституті вивчення війни вважають, що подібні військові невдачі Росії дедалі негативніше позначатимуться на зусиллях Путіна заспокоїти провоенно налаштоване населення та зберегти домінуючий наратив російської пропаганди.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Путін уже доручив до 6 січня провести розслідування. Однак нездатність Путіна відповісти на критику та виправити недоліки російської військової кампанії підривають його авторитет як військового лідера, вважають аналітики.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-03 08:52:41

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин