Україна і світ

Росія вперше атакувала касетними ракетами розподільні підстанції України – Шмигаль

У понеділок, 26 серпня, Росія вперше атакувала українські підстанції касетними ракетами. Однак завдяки захисту втрати підстанцій були незначними. 

Про це повідомив глава українського уряду Денис Шмигаль під час форуму Україна 2024. Незалежність.

РФ вперше обстріляла українські підстанції касетними ракетами

Прем’єр-міністр зазначив, що 26 серпня під час масованої атаки РФ на Україну сталися перші удари касетними ракетами по українських підстанціях. 

Зараз дивляться

Водночас глава уряду наголосив, що з десятків ударів 26 серпня Україна втратили дуже невелику кількість обладнання, здебільшого завдяки першому та другому рівню захисту. 

– Вчора (26 серпня, – ред.), до речі, відбулись перші атаки ракетами з касетними боєприпасами, не Кинджалами, якими атакували наші розподільні підстанції. Це були десятки ракет. Ми з десятків ударів вчора втратили дуже невелику кількість нашого обладнання завдяки першому і другому рівням захисту, – зауважив голова уряду.

Шмигаль про рівні захисту енергооб’єктів

За словами прем’єра, в перший рік повномасштабної війни було прийнято рішення здійснити три рівні фортифікацій для різних об’єктів енергетики. Переважно для підстанцій, які зазнавали основних атак з боку російських загарбників.  

За словами Шмигаля, перший рівень передбачав закриття об’єктів енергетики габіонами, контейнерами для захисту від непрямого ураження. 

Другий рівень – монументальні залізобетонні укриття для трансформаторів та інших об’єктів розподілу електроенергії.  

Він додав, що більшість укриттів вже були збудовані, а опікується цим Укренерго. 

На реалізацію другого рівня держава виділила десятки мільярдів гривень. 

Щодо третього рівня фортифікацій, то він виявився експериментальним проєктом. Це величезні споруди, які мали б накривати підстанцію в розмірі трьох футбольних полів. 

– Вони (фортифікації третього рівня, – ред.) надзвичайно дороговартісні. До цього часу не зрозуміла їхня економічна доцільність, це сотні мільярдів гривень, – пояснив прем’єр-міністр.

Нагадаємо, що масштабна атака РФ 26 серпня охопила майже всю Україну та стала однією з найбільших за останній час.

Російські загарбники випустили по території України понад сотню ракет різних типів і близько сотні Шахедів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Денис Шмигаль

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-27 14:01:07