Україна і світ

Росія планує змінити ядерну доктрину – заступник Лаврова

Фото: Getty Images

Росія внесе зміни до своєї доктрини про застосування ядерної зброї у відповідь на те, що вона розцінює як ескалацію Заходу у російсько-українській війні.

Про це пише Reuters, враховуючи повідомлення державних російських ЗМІ, які посилаються на слова заступника міністра закордонних справ РФ Сергія Рябкова.

Зміна ядерної доктрини РФ

Чинна ядерна доктрина, викладена в указі президента Володимира Путіна в 2020 році, говорить, що Росія може застосувати ядерну зброю в разі ядерного нападу ворога або звичайного нападу, що загрожує існуванню держави.

Зараз дивляться

Деякі радикали серед російських військових аналітиків раніше закликали Путіна знизити поріг застосування ядерної зброї, щоб “протверезити” ворогів Росії на Заході.

У червні Путін заявив, що ядерна доктрина є “живим інструментом”, який може змінюватися залежно від світових подій.

Як зазначає Reuters, втім найсвіжіші коментарі Рябкова стали “найчіткішою заявою” про те, що зміни дійсно будуть внесені.

– Робота знаходиться на просунутій стадії, і є чіткий намір внести корективи, – сказав Рябков.

За його словами, це рішення “пов’язане з курсом на ескалацію наших західних супротивників” у зв’язку з вторгненням Росії в Україну.

Червоні лінії

У перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 24 лютого 2022 року, Путін заявив, що будь-хто, хто намагатиметься перешкоджати цьому або загрожуватиме йому, зазнає “наслідків, з якими ви ніколи не стикалися у своїй історії”.

З того часу він зробив низку інших заяв, які Захід розцінює як ядерні погрози, і оголосив про розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі.

Втім, це не завадило США та їхнім союзникам посилити військову допомогу Україні в обсягах, які були немислимі на початку війни, в тому числі шляхом постачання танків, ракет дальнього радіусу дії і винищувачів F-16.

Минулого місяця Україна шокувала Москву, прорвавши свій західний кордон в результаті багатотисячного вторгнення військ в Курську область, яке Росія досі намагається відбити.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Курська операція стала насмішкою над “червоними лініями” Путіна. Він також наполегливо лобіює, щоб США дозволили йому використовувати сучасну західну зброю для ударів по цілях у глибині Росії.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив в інтерв’ю, опублікованому в неділю, що Захід “заходить занадто далеко” і що Росія зробить все, щоб захистити свої інтереси.

Рябков не сказав, коли буде готова оновлена ядерна доктрина.

– Час завершення цієї роботи – досить складне питання, враховуючи, що мова йде про найважливіші аспекти забезпечення нашої національної безпеки, – сказав він.

У березні Путін заявив, що Москва готова до ядерної війни “з військово-технічної точки зору”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Однак він сказав, що не бачить поспіху в ядерній конфронтації і що Росія ніколи не стикалася з необхідністю використовувати ядерну зброю в Україні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-01 20:04:36