Україна і світ

Рош га-Шана 2024: традиції єврейського Нового року та як його святкують в Україні


З вечора 2-го до вечора 4 жовтня всі, хто сповідує юдаїзм, відзначатимуть Рош га-Шана 2024, іншими словами – єврейський Новий рік.

Дата цього свята постійно різна, проте припадає воно на вересень-жовтень. Єврейський Новий рік не має нічого спільного з нашим, а тому й традиції в нього зовсім інші. Саме свято – це час для переосмислення прожитого, покаяння та надії на майбутнє.

Факти ICTV вирішили розповісти вам детальніше про традиції Рош га-Шана і як його святкуватимуть в Україні.

Традиції свята Рош га-Шана

Шофар – один із головних атрибутів єврейського Нового року. Це духовий музичний інструмент із рогу барана, звук якого означає проголошення Всевишнім царем світу. У нього сурмлять під час ранкової молитви.

Усі два дні євреї нічого не роблять, оскільки настає тиша і для них це вихідні дні.

Зазвичай вони проводять сімейні трапези, а на столі мають стояти певні страви – риба, зелена цибуля, буряк, яблука, морква, гарбуз, стручкова квасоля, гранат, фініки та інші. Кожен із продуктів символізує щось хороше.

Також на столі обов’язково має бути святкова хала – хліб, який за формою нагадує завершення ще одного кола життя і початок нового.

Крім того, у перший день Рош га-Шана пополудні євреї збираються біля річки, щоб виголосити молитви і таким чином очиститися від гріхів.

Святкові слова звучать як: Шана това (хорошого року) або Шана това у-метука (солодкого року).

Рош-га Шана 2024 в Україні

Незважаючи на повномасштабну війну в Україні, станом на 27 вересня в Умань прибуло близько 5 тис. паломників. Про це повідомила пресслужба Державної міграційної служби.

Щороку євреї приїжджають до Умані, оскільки саме там похований цадик Рабі Нахман із Брацлава – правнук засновника хасидизму. Наразі в місті вже запрацював особливий режим в’їзду та виїзду, а також пересування.

У посиленому режимі працюють патрульна поліція та інші правоохоронні відомства. Також до Умані прибули поліцейські Ізраїлю, які разом з українськими колегами несуть службу в місцях проживання та паломництва хасидів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До слова, юдеї-віряни України проводять свято вдома, а також відвідують синагогу для спільної молитви.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-30 11:18:44