Україна і світ

Уже ганяє на велику: у Львові виконали надскладну операцію на серці дитині з вродженою вадою


Кардіохірурги дитячої лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова виконали надскладне втручання на серці дитини з вродженою вадою, за якої головні судини розташовані в неправильному положенні.

Про це співробітники ПМО повідомили на своїй сторінці у Facebook.

Вроджена вада

– Транспозиція магістральних судин із дефектом міжшлуночкової перегородки та стенозом клапана легеневої артерії – так звучить основний діагноз 8-річної Алінки зі Львівщини, – йдеться в повідомленні.

За словами лікарів, ще коли сердечко дівчинки формувалося в материнському лоні, дві ключові в організмі судини, що несуть кров від серця до всіх органів і тканин, зайняли не своє положення.

Простими словами, аорта і легенева артерія помінялися місцями. Перша виходила з правого шлуночка, а друга з лівого. У здоровому серці все має бути з точністю до навпаки.

Водночас між шлуночками утворився великий отвір – дефект перегородки. А клапан легеневої артерії був ще й стенозований – небезпечно звужений, що обмежувало кількість крові, яка потрапляла в легені.

Як вада впливала на стан дитини

За словами лікарів, вроджена вада серця згубно впливала на стан дитини та якість її життя. У легені Аліни потрапляло мало крові, а отже, не вистачало й кисню в організм. Дівчинці ставало дедалі важче дихати, її пальчики синіли, вона часто втрачала свідомість.

Усі радощі активного дитинства були для неї недоступні. Аліна не могла навіть побігати на перерву з однокласниками. Також через вроджену ваду дівчинка повільніше росла: у 8 років виглядала на 6.

Операція

Але найстрашніше було те, що в майбутньому в Аліни могла виникнути серцева недостатність. Єдиний спосіб цього не допустити – хірургічна корекція вродженої вади. В Україні саме таку операцію виконали вперше.

Багатоетапна відкрита операція на серці тривала дев’ять годин і пройшла успішно. Зараз Аліна повністю відновилася після втручання. Вона нарешті вдихає повітря на повні легені, багато бігає, не боячись знепритомніти, і ганяє на велосипеді.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-30 12:08:51