Львівський портал

На Україну насувається пил із Каспію

У понеділок, 30 вересня, у Каспійській низовині зафіксували пилову бурю, яка дійде і до України. Повітря, забруднене дрібними часточками пилу, циркулюватиме у дев’ятьох областях протягом усього тижня. Про це Львівському порталу повідомили в Укргідрометцентрі.

Вітер зараз переносить повітря з Каспійської низовини, де вирує пилова буря, відтак піднятий у цьому регіоні пил у вигляді найдрібніших його частин переноситься в Україну у верхніх шарах атмосфери.

Цей дрібний пил осідатиме у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Невелика кількість також потрапить на територію Черкаської та Кіровоградської областей. Погіршує ситуацію тут місцева сухість земної поверхні, додаючи до запилення місцеві пилинки та часточки ґрунту, які здіймає вітер.

«Ситуація утримається попередньо до п’ятниці [4 жовтня], коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний. Пил потраплятиме до нас хвилями, тобто покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря», – кажуть синоптики.

На територію Київщини пил потрапить 1 та 2 жовтня, але його кількість буде вже меншою. Втім для Київщини, Чернігівщини та Сумщини якість повітря може погіршуватися ще й через переміщення оксиду вуглецю із задимленням, що пошириться 1 жовтня з-за меж України з північного сходу.

Згідно з прогнозами синоптиків до західних областей України каспійський пил не дійде.

Нагадаємо, у квітні Україну двічі накривав пил зі Сахари. Спершу він рознісся більшістю областей, а після невеликої паузи охопив південні регіони України. Після цього тут випав «кольоровий дощ».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-30 11:44:46