Україна і світ

Різкі вікові зміни у людей відбуваються двічі: вчені вказали, які роки є піками старіння Інколи людям здається, що вони ніби постаріли майже за одну ніч. Насправді, виявляється, так воно і є. 15 Серпня, 13:12


Учені Центру геноміки та персоналізованої медицини Стенфордського університету довели, що люди різко старіють двічі – у 44 роки, потім у 60.

Це дослідження спростовує думку, що старіння є повільним і постійним процесом.

До того ж нарешті стає зрозумілим, чому ці дві вікові дати є періодами, коли у людини виникають сплески проблем зі здоров’ям. Як от, раптове накопичення зморшок, хвороби опорно-рухового апарату та серця, судин, погіршення загального самопочуття.

Зараз дивляться

Як в організмі відбуваються різкі вікові зміни

Здається, ніби постаріли майже за одну ніч. Насправді, виявляється, що так воно і є.

І вчені дають цьому наукове пояснення.

– Ми не просто поступово змінюємося з часом. Дійсно драматичні зміни відбуваються після 40 і з настанням 60 років, — каже професор Центру генетик Майкл Снайдер.

У дослідженні брали участь 108 добровольців, які здавали зразки крові та калу, а також мазки зі  шкіри, порожнини рота та носа кожні кілька місяців протягом від одного до майже семи років.

Дослідники оцінили 135 тис. РНК, білків і метаболітів, а також мікробів – бактерій, вірусів і грибків, що живуть у кишківнику та на шкірі учасників.

Більшість молекул і мікробів зазнавали перетворень, коли людям було 40-60 років.

Підйом старіння у сорокалітніх був неочікуваним і однаковим як у чоловіків, так і у жінок.

Перша хвиля змін зачіпала молекули, пов’язані з серцево-судинними захворюваннями та здатністю метаболізувати кофеїн, алкоголь і ліпіди.

Друга хвиля змін – в 60 років – змінювала молекули, що беруть участь в імунній регуляції, вуглеводному обміні та функції нирок.

Чи можна зробити м’якшими хвилі старіння

Молекули, пов’язані зі старінням шкіри та м’язів, змінювалися під час обох хвиль.

Ця закономірність узгоджується з попередніми доказами того, що ризик багатьох захворювань, пов’язаних з віком, не зростає поступово, а має певні вікові тригери.

Приміром, ризик хвороби Альцгеймера та серцево-судинних захворювань різко зростає після 60 років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами професора Снайдера, взяти під певний контроль ситуацію зі старінням можна, збільшивши фізичні навантаження у критичні періоди життя.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 13:27:05