Україна і світ

Реставрація культурних пам’яток в Україні – Мінкульт розпочав відбір проєктів

У Міністерстві культури та інформаційної політики України розпочався відбір проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини.

Зазначається, що участь у відборі братимуть лише ті проєкти, які відповідають українському законодавству.

При цьому у Мінкульті вказали низку вимог для конкурсних робіт. Саме від їхнього дотримання залежить пріоритет виділення бюджетних коштів на реалізацію в умовах повномасштабної війни.

Зараз дивляться

Так, у рамках програми Велике будівництво пріоритет надаватиметься:

  • роботам, за якими реставрацію було розпочато у попередні роки, у тому числі завершення проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту,
  • невідкладних протиаварійних та консерваційних робіт на пам’ятниках культурної спадщини, розпочатих у попередні роки та що знаходяться на фінальній стадії робіт (не більше 20 % до завершення);
  • включеним до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (для пам’яток культурної спадщини);
  • проєкти щодо об’єктів, що знаходяться в аварійному стані;
  • проєкти робіт із встановлення та ремонту інженерних мереж на пам’ятниках та їх території, установах культури (системи протипожежного захисту, водопостачання, опалення тощо);
  • проєкти з протиаварійних та невідкладних консерваційних робіт на об’єктах, які постраждали внаслідок російської збройної агресії.

Культурні пам’ятки України – війна РФ

З початку повномасштабного вторгнення окупанти значно пошкодили або зруйнували 1 046 об’єктів культурної спадщини України.

З них національного значення – 128, місцевого – 848, нещодавно виявлених – 70.

Найбільше пам’яток від збройної агресії Москви постраждало у Харківській області – тут атак зазнали 294 об’єкти культурної спадщини, у Херсонській – 136 пам’яток, у Донецькій – 125.

Джерело: Мінкульт
Мінкульт, ЮНЕСКО

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-20 19:05:16