Україна і світ

Путін спантеличений: Мусієнко пояснив, навіщо Макрон заявив про французькі війська в Україні

Франція вивчає можливість дозволити спецпризначенцям та іншим військовим підрозділам перетинати кордон України. Подібну заяву нещодавно зробив президент Франції Емманюель Макрон.

Чи будуть війська Франції в Україні

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко заявив, що варто подякувати французькому президенту, який підняв ідею серед інших країн про те, що необхідно відправити війська до України.

– Варто сказати та подякувати французькому президенту за те, що він підняв цю ідею і від неї не відступає. Він продовжує про неї говорити, її просувати, шукати підтримку зовні, тобто тих країн, які готові надіслати так само свої війська. Це Нідерланди, які не виступили категорично проти, Британія, країни Балтії. Я думаю, що деякі країни Північної Європи, можливо, будуть готовими та інші, – зазначив військовий експерт.

Дилема для Путіна

На думку Олександра Мусієнка, це створює стратегічну дилему для Росії. Він переконаний, що Макрон серйозно спантеличив російського диктатора Володимира Путіна.

Зараз дивляться

– Що говорить французький президент? Які міркування? Він каже про те, що це має створити стратегічну дилему для Росії. Що розуміти під стратегічною дилемою? Макрон розумів, що Путін говоритиме, і виступатиме 29 лютого з цим посланням. Він змусив Путіна не спати всю ніч перед цим посланням. Путін був вимушений переписувати все в екстренному порядку, що там було запропоновано, тому що Макрон змінив уже ситуацію. Він уже створив дилему і серйозно спантеличив кремлівського диктатора, – вважає Мусієнко.

Військовий експерт переконаний, що Путін хотів підготувати промову в стилі залякування інших країн, проте Макрон зробив правильний крок на випередження.

– Путін готував би промову в стилі, що ядерна зброя, загрози, бійтеся всі, зменшуйте підтримку України або взагалі припиняйте її підтримувати остаточно. А Франція взяла пішла на цю ескалацію, і каже: добре, ось наша відповідь. До того ж Макрон зробив крок на випередження і ці погрози Путіна не виглядали вже настільки загрозливими, як розраховували у Москві. І він зробив правильний крок на випередження, – заявив аналітик.

Обговорення в інших країнах

Макрон запустив процес обговорення в інших державах, що взагалі можливий варіант того, щоб відправити власні війська в Україну для посилення проти Росії. На думку Мусієнка, це дуже важливо.

– Крім того, він запустив процес обговорення в інших державах. І наступне: французький президент почав обговорення того, що це взагалі можливо. Це не є табу, що війська потрібно відправити в Україну. І це дуже важливо. Це дійсно стратегічна дилема для Росії, – звернув увагу Мусієнко.

Аналітик наголосив, що тепер замало надання різних систем озброєння ЗСУ, а варто піднімати питання про військову коаліцію союзників у боротьбі проти російського агресора на території України.

– Поява військ різних країн НАТО означає, що це більша територія простору, захищеного в нашій державі. Вочевидь ці війська прибуватимуть зі зброєю, допомагатимуть українським військовим, нехай на початкових діях і не в боях. Є розуміння ситуації, що вже замало піднімати питання про надання Україні різних систем озброєння. Уже час піднімати питання про оформлення військової коаліції союзників, а не просто партнерів, для можливої участі та підтримки України в бойових діях, зокрема, проти агресора, – наголосив Олександр Мусієнко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-02 01:30:46