Україна і світ

ПТСР в українців: оприлюднено тривожну статистику психічних розладів у дітей


Благодійна організація, що надає допомогу жертвам війни в галузі психічного здоров’я, Beyond Conflict оприлюднила статистику, згідно з якою 80% українських дітей страждають від тієї чи іншої форми ПТСР.

Жахає і тривожить

У червні цього року Beyond Conflict виступила одним з організаторів міжнародного панельного заходу щодо впливу війни на психічне здоров’я дітей.

– Ця статистика одночасно жахає і тривожить, але, на жаль, не викликає подиву, – заявила засновниця і виконавча директорка благодійної організації Една Фернандес.

ПТСР може проявлятися в різних симптомах: від панічних атак і депресії до самоушкодження та думок про самогубство.

Статистика ВООЗ

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), в Україні вже близько 10 млн осіб наражаються на ризик виникнення проблем із психічним здоров’ям, ступінь тяжкості яких варіюється від легкого до тяжкого.

А за останніми офіційними дослідженнями, близько 44% дітей демонструють ознаки посттравматичного стресового розладу.

Дані МОЗ

За даними Міністерства охорони здоров’я України, опублікованими минулого тижня, за перші сім місяців 2024 року близько 300 тис. українців звернулися до лікарів первинної медико-санітарної допомоги зі скаргами на проблеми з психічним здоров’ям.

Із січня до липня медичну допомогу за пакетом “Супровід та лікування дорослих і дітей із психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги” отримали близько 276 926 пацієнтів, із них 42 458 – діти віком до 17 років.

Найпоширенішими скаргами та діагнозами були: відчуття тривоги, знервованості або напруги (117 037 пацієнтів); порушення сну (76 548 пацієнтів); депресія (16 170 пацієнтів); і порушення пам’яті (10 274 пацієнти).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: ITV News

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-30 09:21:35