Україна і світ

Поповнення у сузір’ї сателітів Пентагону: Boeing розробить військовий супутник зв’язку для Космічних сил США

Як інформує оборонний портал Space24, Пентагон від імені Космічних сил США уклав контракт на будівництво нового супутника зв’язку для військових, який буде розгорнутий на геостаціонарній орбіті (GEO).

Для цього було обрано компанію Boeing, яка отримала на ці цілі $439,6 млн. Відповідно до контракта, Boeing побудує ще один супутник угруповання Wideband Global SATCOM (WGS), повідомляє АрміяInform.

Як вказує безпосереднє позначення нового апарату (WGS-12), це буде 12-й супутник геостаціонарної мережі, завданням якого є надання послуг зв’язку ЗС США, а також військам союзників.

Експерти нагадали, що Boeing є генеральним підрядником угрупування WGS з 2001 року, а перший апарат було запущено у космос у 2007 році.

Цех складання супутників Wideband Global Satcom (WGS). Фото: Boeing

Наразі компанія зосереджена на будівництві апарату WGS-11 у рамках контракту, укладеного п’ять років тому. Супутник оснащений корисним навантаженням PTS-P (Protected Tactical Prototype) — системою, яка відповідає за захист апарату від ворожих спроб вивести його з ладу.

Компанія Boeing заявила, що планує доставити супутник замовнику 2024 року. Його планують вивести на орбіту за допомогою системи запуску Vulcan Centaur компанії United Launch Alliance (ULA).

Угрупування супутників Wideband Global Satcom (WGS) включає телекомунікаційні супутники на геостаціонарній орбіті та використовується для зв’язку в запрограмованому частотному спектрі. Через військове призначення їх точні орбітальні позиції не розголошуються.

Супутник WGS виконаний на базі платформи Boeing 702 потужністю 13 кВт, має діаграму спрямованості антени, що реконфігурується із Землі. Супутник оснащений транспондерами X- та Ka-діапазонів та бортовим маршрутизатором, що дозволяє супутникові забезпечувати зв’язок двох будь-яких довільних користувачів у межах зони обслуговування.

Версія WGS-11+ вдвічі продуктивніша за своїх попередників. При цьому один апарат WGS наділений такою пропускною здатністю, що і ціле сузір’я DSCS. Система підтримує комунікацію та передачу даних для тактичного та оперативного управління військовими операціями, а також для розвідувальних та бойових місій.

Boeing будує військові супутники в Ель-Сегундо, Каліфорнія. Згідно з оголошенням про контракт, WGS-12 має бути доставлений у січні 2029 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Принцип роботи угруповання супутників WGS. Відео: Ronsmythei

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-03-07 09:11:55

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин