Львівський портал

«Пообіцяв дітям повернутися і стати кіборгом»: у Львові відновлюється захисник, який втратив на війні дві ноги

47-річний Василь Курилович втратив на війні обидві ноги, і зараз відновлюється після поранення у Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) у Львові. Тут він готується до остеоінтегруючого протезування – коли частину штучної кінцівки імплантують просто в кістку, і мріє зустріти перемогу зі своїми дітьми, міцно стоячи на двох протезах. Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Захисник – із міста Борщів, що на Тернопільщині. До великої війни був лісником.

«Зраненька я вже був у лісі та слухав, як він прокидається. Я люблю ліс і відчуваю його. Серед дубини можна зарядитися такою енергія, як ніде інде», – розповідає Василь про справу свого життя.

Торік на початку літа лісникові вручили повістку. Каже, що пішов, навіть не вагаючись, і знову зробив би так, якби міг повернути час назад.

У війську став кулеметником, воював у складі 14-ї штурмової бригади «Червона калина» Нацгвардії. Брав участь у контрнаступальних діях на Запорізькому напрямку. Однак служити Василеві випало недовго.

Вже на початку жовтня він отримав важке поранення, внаслідок якого втратив обидві ноги. Саме тоді Василь з побратимами ніс варту на спостережному пункті, і прилетів ворожий снаряд. Уламки боєприпасу вбили одного воїна та поранили ще двох. Під час евакуації Василь трохи відстав від своєї групи і потрапив під удар дрона-камікадзе. Чоловікові одразу відірвало праву ногу та сильно пошматувало скалками інші кінцівки. Побратими наклали йому турнікети, пообіцяли, що повернуться і рушили далі. Василь залишився сам. Якоїсь миті йому здавалося, що це кінець. Але згодом думки про 9-річну донечку і 8-річного сина змусили зібрати волю в кулак та дали йому сил дочекатися евакуації.

«Я тримався заради своєї малечі. Подумав, а як вони будуть без мене. Тож пообіцяв і собі, і малим повернутися та стати кіборгом», – каже чоловік.

7

До лікарні Василя доправили через 8 годин після поранення. Турнікети надто довго стискали тканини лівої ноги, і вони вже почали відмирати. Тому медикам довелося ампутувати і цю кінцівку захисника.

До центру НЕЗЛАМНІ Василя доправили всередині листопада. Спершу львівські хірурги сформували кукси та загоїли рани. Далі із захисником взялися працювати фізичні терапевти. Вчили тримати баланс та вертикалізуватися: пересідати з ліжка на крісло колісне та обслуговувати себе в побуті.

«Василь виявився старанним пацієнтом. До всіх завдань, які йому даю, він докладає надзусиль. А тому за місяць він вже повністю адаптувався до крісла колісного і міг самостійно вирішувати всі свої потреби», – ділиться успіхами пацієнта фізичний терапевт Всеволод Дребот.

5 1

Ампутація у Василя подвійна і до того ж, дуже висока. Допомогти йому знову ходити може остеоінтеграція. Це сучасний метод протезування, під час пацієнту вживлюють в кістку імплант, до якого згодом кріплять штучну кінцівку. Остеоінтеграція дає змогу відчувати поверхню під штучними ногами і краще ними керувати. У випадку Василя – це єдиний прийнятний варіант. А ортопеди-травматологи центру НЕЗЛАМНІ вже мають успішний досвід такого протезування.

4

Зараз Василь готується до майбутнього втручання. Він щодня тренується, зміцнює мʼязи тазового дна, спини та рук, аби згодом мати сили опанувати протези.

«Я свою маленьку часточку і кров за волю і незалежність уже пролив. Але кажу, що буду ще воювати, хай тільки ноги від Термінатора візьму. Бо, щоб перемогти, ми маємо всі мобілізуватися. Ворог дуже сильний. То війна за життя, і долучитися має кожен. Я дуже хочу побачити перемогу України, стоячи і обійнявши своїх діток», – ділиться захисник.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-03-28 11:03:19

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин