Україна і світ

Польща виявлятиме крилаті ракети та БПЛА за допомогою американських аеростатів

Аеростат системи радіолокаційної розвідки повітряного простору та поверхні (ASRR). Фото: Raytheon

Державний департамент США схвалив рішення про продаж Польщі сучасних систем радіолокації, розвідки повітряного простору та наземної радіолокації разом із елементами логістики вартістю 1,2 мільярда доларів.

Як йдеться у тексті офіційного повідомлення від командування Управління воєнного співробітництва Міністерства оборони США, мова йде про постачання Варшаві чотирьох аеростатних систем, повідомляє АрміяInform.

Рішення Держдепу США про продаж Польщі відповідного військового обладнання ще має пройти через схвалення Конгресом, що, як очікується, обов’язково станеться. Після цього сторони можуть перейти до фінальних переговорів.

Йдеться про системи під кодовою назвою BARBARA. Це аеростати, які на висоті чотирьох кілометрів можуть моніторити повітряний простір у радіусі 400 кілометрів та виявляти повітряні цілі — зокрема російські ракети, які в останні місяці перебували над повітряним простором Польщі.

Як повідомив заступник міністра оборони Павел Бейда, незабаром завершаться фінальні переговори та буде укладений контракт, після того, як обладнання буде передано Війську Польському і моніторинг неба «вийде на абсолютно новий рівень».

photo 5341469299698685089 y
Аеростат системи радіолокаційної розвідки повітряного простору та поверхні (ASRR). Малюнок IAI

В Агентстві озброєнь при Міністерстві оборони Польщі, коментуючи рішення Держдепу, підкреслили: польська армія отримає «не тільки найсучаснішу систему радіолокації, що включає наземний і повітряний компоненти, а й широку підтримку, серед іншого, логістику, навчальні пакети та технічну документацію».

«Аеростати BARBARA приєднаються до польської системи раннього попередження і розвідки. Перша частина цього пазлу — літак SAAB 340 AEW — незабаром прибуде до Польщі», — додали у оборонному відомстві Республіки Польща.

Як повідомляє провідний польський оборонний портал Defence24, розміщення елементів РЛС у повітряному просторі на аеростатах дозволить виявляти низько літаючі повітряні цілі на відстані кількох сотень кілометрів. При цьому слід зазначити аналогічні станції стеження, що базуються на землі, спроможні спостерігати за подібними об’єктами, що перебувають на висоті у 100 м лише на відстані в 47 км і тільки при сприятливих погодніх умовах.

photo 5341469299698685091 y
Карта-схема приблизного застосування аеростатів системи радіолокаційної розвідки повітряного простору та поверхні (ASRR) на території Польщі. Малюнок

У разі нерівностей рельєфу місцевості здатність відслідковувати ворожі ракети і БПЛА може бути навіть набагато менше. Таким чином, заявляють аналітики польского порталу, аеростати значно покращать здатність виявляти такі об’єкти, як крилаті ракети, подібні до тієї, що прилетіла в Польщу та впала поблизу Бидгоща наприкінці 2022 року.

У Польщі не виключають, що аеростати розмістять у таких містах:

  •  Ілава — за 88 км від калінінградської області рф;
  • ­ Елк — за 65 км від Сувальського коридору;
  •  Седльце — за 65 км від кордону з білоруссю в районі бресту;
  •  Ніско — за 90 км від кордону з Україною та за 45 км від Ряшева.

Тим часом в Управлінні воєнного співробітництва Міністерства оборони США конкретизували, що в рамках продажу Польщі чотирьох аеростатних систем радіолокаційної розвідки повітряного простору та поверхні (ASRR), в цей контракт увійдуть радари раннього попередження (AEW) із системою ідентифікації IFF, електронні датчики, наземне обладнання, а також затверджено широкий пакет підтримки.

Головними підрядниками є Raytheon Intelligence and Space, TCOM, ELTA North America та Avantus Federal LLC (дочірня компанія QinetiQ, Inc.). Раніше повідомлялося, що новий радіотехнічний батальйон з аеростатними постами почне працювати в 2026 році.

Своєю чергою АрміяInform раніше розповідала, що прив’язні аеростати, як типовий засіб повітряної розвідки та коригування артилерійського вогню, активно використовувалися ще воїнами Української Народної Республіки ще у 1917 році.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-02-09 08:41:06

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин