Україна і світ

ООН оприлюднило новий звіт про вбивства мирних жителів армією рф в Україні

Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні опублікувала новий звіт про вбивства мирних жителів. У звіті задокументовано долю 441 мирного жителя в частинах трьох північних областей — Київської, Чернігівської та Сумської — які до початку квітня перебували під контролем росії.

Про це після офіційного чотириденного візиту до України повідомив верховний комісар Організації Об’єднаних Націй з прав людини Фолькер Тюрк.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні також працює над підтвердженням звинувачень у нових вбивствах у цих регіонах, а також у частинах Харківської та Херсонської областей, які нещодавно були відвойовані українськими силами, сказав пан Фолькер Тюрк.

Деякі з них були вбиті, «рубаючи дрова або купуючи продукти», зазначив глава ООН з прав людини, додавши, що існують «переконливі ознаки того, що незасуджені страти, задокументовані в доповіді, є військовим злочином умисного вбивства».

У питанні військовополонених головний представник ООН з прав людини наполягав на тому, що з ними потрібно поводитися гуманно «завжди». Він продовжив, що міжнародне право дозволяє притягнути їх до відповідальності лише у випадку, якщо їх підозрюють у військових злочинах.

Як прямий результат російського вторгнення 24 лютого, 17,7 мільйона людей зараз потребують гуманітарної допомоги, а 9,3 мільйона потребують продовольчої допомоги та допомоги у засобах для існування, сказав пан Фолькер Тюрк. Він додав, що третина населення була змушена покинути свої домівки, 7,9 мільйона залишили країну — більшість, жінки та діти, — і 6,5 мільйона людей є внутрішньо переміщеними особами.

З 24 лютого по 4 грудня 2022 року управління верховного комісара ООН з прав людини ООН зафіксувало 17 181 підтверджену жертву серед цивільного населення в Україні: 6 702 загиблих і 10 479 поранених.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Дозвольте мені підкреслити, що найефективніший спосіб зупинити безперервний каталог жорстокості — це покласти край цій безглуздій війні — відповідно до Статуту ООН і міжнародного права. Моє найщиріше бажання, щоб усі люди в Україні мали право на мир», — наполягає Верховний комісар.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-12-08 09:30:10