Україна і світ

Новий метод бактеріальної терапії для хворих на діабет – дослідження

Нове дослідження науковців медичного університету Пенсільванії показало, що бактерія Alcaligenes faecalis значно покращує загоєння ран, які важко піддаються лікуванню, зокрема у людей хворих на діабет.

Відновлює клітини шкіри

Відкриті рани є ідеальним середовищем для розмноження бактерій. У людей з діабетом порушується процес загоєння ран, що призводить до утворення хронічних виразок. Такі ушкодження дуже небезпечні, адже можуть призвести до ампутації або навіть смерті.

Зазвичай мікроорганізми, присутні у багатьох ранах, вважаються шкідливим. Але вчені виявили, що бактерія Alcaligenes faecalis прискорює загоєння, відновлюючи клітини шкіри, які закривають рани.

Зараз дивляться

Дослідження на мишах це підтвердило. Гризуни з діабетом одужували, коли їх рани обробляли Alcaligenes faecalis.

— Експеримент значною мірою ґрунтувався на наших попередніх дослідженнях, коли ми аналізували бактерії, виявлені в діабетичній виразці стопи, а також вивчали, як вони впливають на результати загоєння, — сказав один з науковців.

Було встановлено, що процес відновлення відбувається завдяки активації імунних клітин і зниженню рівня ферментів, які перешкоджають загоєнню.

У подальшому дослідники планують зясували, як саме бактерія взаємодіє з іншими мікробами та клітинами шкіри.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вони споджіваються, що нові результати будуть корисні для розробки нових терапевтичних засобів лікування хронічних ран.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-09 16:44:07