Україна і світ

Наступ ЗСУ в Курській області змусить РФ передислокувати свої війська – розвідка Естонії

Прорив Курської області українськими військами змусить командування армії РФ передислокувати низку своїх сил.

Про це заявив заступник командувача Розвідувального центру Сил оборони Естонії, лейтенант-полковник Янек Кессельман, слова якого наводить ERR.

Ситуація в Курській області

За його словами, операція, розпочата українськими військами 6 серпня в Курській області, триває донині і сьогодні все вказує на те, що збройні сили Росії “не були готові до наступу України в цьому регіоні, це стало для них несподіванкою”, сказав він.

Зараз дивляться

За словами Кессельмана, згідно з даними з відкритих джерел, українські Збройні сили просунулися приблизно на 15 км від кордону вглиб Курської області.

– Не виключено, що друга лінія оборони РФ у регіоні частково прорвана. Український наступ у Курській області, ймовірно, призведе до передислокації російських військ з інших напрямків для підтримки оборони підрозділів ЗС РФ і проведення контратак проти українських сил у цьому регіоні, – сказав Кессельманн.

Удар по аеродрому Морозовськ

Кессельман також розповів подробиці удару ЗСУ від 3 серпня по аеродрому Морозовськ, що за 270 км від лінії фронту, унаслідок якого було уражено склад боєприпасів і авіабомб.

– На знищеному складі боєприпасів були бомби з лазерною системою наведення (КАБ-1500Л), фугасні бомби (ФАБ-500М-62) і термобаричні бомби (ОДАБ-500). Усі ці бомби також застосовувалися для авіаударів по Україні, – сказав він.

За його словами, згадані бомби скидаються бомбардувальниками Су-34 з великої відстані, щоб обійти ППО противника.

– Унаслідок цього удару також було знищено один бомбардувальник Су-34, і не виключено, що ще два бомбардувальники зазнали пошкоджень. Українці й раніше завдавали ударів по аеродрому Морозовськ, але цього разу атаку можна вважати дуже ефективною, оскільки було знищено велику кількість авіаційних боєприпасів, які бомбардувальники могли б використовувати на фронті проти Збройних сил України, – зазначив Кессельманн.


Удар по Криму і підводному човні Ростов-на-Дону

Кессельман додав, що того самого дня Україна атакувала порт Севастополя, внаслідок чого було уражено підводний човен Чорноморського флоту класу Ростов-на-Дону, який раніше вже зазнавав ушкоджень унаслідок ракетного удару.

– Попередній ракетний удар по цьому підводному човну було завдано 13 вересня минулого року. Можливості України завдавати високоточних ударів у районі Кримського півострова створили ситуацію, коли свобода пересування суден РФ у Чорному морі постійно скорочується, і РФ змушена перекидати свої судна із Севастополя до Новоросійська, – заявив Кессельманн.

За словами Кессельмана, порт Севастополя є важливою базою ремонту та обслуговування флоту, яку неможливо використовувати в необхідному обсязі через загрозу нападу з боку України.

– Ймовірно, тому, що у РФ немає можливості обслуговувати кораблі в необхідному обсязі, десантні кораблі стали менше використовувати для логістичної підтримки, – зазначив він.


Мобілізація в Росії

Кессельман також заявив, що втрати особового складу російської армії, які постійно зростають, і зменшення кількості завербованих на війну проти України можуть найближчими місяцями створити ситуацію, за якої РФ не зможе компенсувати понесені втрати на полі бою.

За його словами, середньодобові втрати особового складу Збройних сил РФ збільшилися порівняно з минулим роком.

– Якщо, наприклад, середньодобові втрати в липні 2023 року становили близько 600 бійців, то цьогоріч цифра вдвічі вища, тобто 1200 бійців на день. Тут варто зазначити, що якщо торік РФ могла щодня набирати близько 1500 контрактників, а цього року це число скоротилося до 1000, – зазначив він.

Таким чином, вважає військовий розвідник, якщо “подивитися на співвідношення набору контрактників до Збройних сил РФ і понесених на фронті втрат”, то не виключено, “що в разі продовження бойових дій у нинішніх масштабах у ЗС РФ може виникнути нестача особового складу”.


Фото: 92 ОШБр ім. кошового отамана Івана Сірка

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-09 17:21:04