Україна і світ

Найкращий час і важливі правила: коли пересаджувати троянди восени


Осінь – традиційний час, коли потрібно провести певні роботи на подвір’ї, зокрема, серед квітів. Коли краще пересаджувати троянди восени та як це робити правильно – читайте поради нашого постійного експерта з рослин Олексія Колесника, у матеріалі Фактів ICTV.

Пересадка троянд восени: навіщо потрібна

Маніпуляцію проводять з декількох причин, зокрема, через збідніння ґрунту, який втрачає поживні речовини з роками. І навіть підживлення буває замало, тож потрібна саме пересадка через деякий час.

– Якщо троянда вже довгий час росте на одному місці, перестала активно розвиватися та рясно цвісти, то варто провести пересадку на нове місце, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До того ж, згодом шкідники кущів активізуються дедалі більше, боротися із ними стає дедалі важче. Тут краще пересадити троянди.

Крім того, багаторічник обов’язково пересаджувати, якщо:

  • наявна клумба йому не підходить;
  • з моменту посадки троянди практично не розвиваються чи погано цвітуть.

Зауважимо, що не можна пересаджувати квітучу троянду – вона просто скине бутони і наступного разу ви побачите їх нескоро. У крайньому випадку квітки доведеться обрізати.

Також восени настає період спокою рослин, коли вони перестають нарощувати вегетативну надземну масу. За словами нашого постійного експерта з рослин Олексія Колесника, осіння волога погода ж сприяє активному розвитку та відновленню коренів.

Коли пересаджувати троянди восени

Найкращий час для проведення маніпуляції – кінець серпня-початок вересня. Головне зробити це до настання холодів. Якщо ж здійснити процедуру надто пізно – троянда не встигне прижитися на новому місці та загине взимку.

– Найкращий час для пересадки – перша половина вересня, щоб рослина встигла прийнятися до перших заморозків, – зауважує наш постійний експерт Олексій Колесник.

Тож не зволікайте та проводьте пересадку троянд восени вчасно.

До речі, погода має бути прохолодною та похмурою.

Як пересаджувати троянди восени

Перед тим, як ставати до справи важливо зрозуміти, як краще пересаджувати троянди восени.

Перед проведенням маніпуляції варто визначитися з місцем, де буде ваша красуня. Якщо квітка добре почувалася на попередньому місці, то підбирайте їй клумбу з подібними параметрами.

Троянда не має рости на яскравому сонці, проте разом з тим її не можна садити і у глибокій тіні, оптимальний варіант – легка півтінь. Обов’язково захистіть культуру від сильного вітру.

Як правильно обрізати троянди

Фото: Pexels

Також не забудьте, що для вирощування троянд потрібен певний ґрунт. Нехай земля буде пухкою та дренованою, ґрунтові води мають залягати на глибині не менше 1,5 м. Багаторічники добре ростуть на легких слабокислих суглинках з високим вмістом гумусу.

Радимо, аби створити найбільш сприятливі умови для посадки – придбати у магазині готову ґрунтову суміш та засипати її в яму.

  • Крок 1. Полив рослин.

Перед пересадкою заздалегідь рясно пролийте рослину. Це зробить земляний ком більш щільним.

  • Крок 2. Вкорочення пагонів.

Підріжте пагони, якщо вони заважають викопуванню та обережно дістаньте кущ разом із земляною грудкою.

До речі, раніше Факти ICTVписали, як обрізати троянди після цвітіння.

  • Крок 3. Викопайте нову ямку

Після цього викопайте нову ямку, у два рази більшу за земляний ком з кореневою системою. Її глибина має бути близько 50 см і завширшки 30 см.

Порада – робити це потрібно за два-три тижні до пересадки троянд. За цей час земля осяде та не зможе затягнути квітку донизу.

Далі розмістіть троянду на ту ж глибину, на якій вона росла раніше.

Крок 4. Засипте та обережно землю та утрамбуйте ґрунт.

Це робиться для покращення контакту коріння із субстратом.

Пересадка троянд восени: догляд після маніпуляції

Після пересадки підтримуйте ґрунт вологим навколо троянди, для збереження потрібного рівня можна проводити мульчування.

Також варто у перші дні захистити рослину від прямих сонячних променів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV публікували поради експерта, як доглядати за трояндами, щоб довше стояли.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-15 09:34:00