Україна і світ

На єдиній нирці утворилася аневризма: у Львова вперше в Україні провели унікальну операцію


У Львівській обласній клінічній лікарні 33-річному чоловіку з однією ниркою зробили унікальну операцію з видалення аневризми гілки ниркової артерії.

Досі  пацієнтам з вродженою вадою – однією ниркою – в Україні таких операцій не робили. Та й у світі їх провели лише декілька.

Аневризма на єдиній нирці

Аневризму у мешканця Луцька Євгена виявили випадково під час КТ. Зрозуміло, що утворення потрібно було терміново видаляти, бо її розрив становив реальну загрозу для життя.

Зараз дивляться

Хірурги розуміли, така операція надто ризикована для Євгена, бо існувала велика вірогідність того, що хворий під час оперативного втручання може втратити єдину нирку. Тож пацієнта направили до Львова, де в обласній лікарні працюють знані фахівці.

Ситуація була непростою і змусила львівських судинних хірургів шукати різні варіанти порятунку пацієнта. І всі вони були пов’язані з великими ризиками.

Судинні хірурги не мали права на помилку

Як розповів журналістам судинний хірург, професор Ігор Кобза, в таких випадках роблять аутотрансплантацію: нирку виймають, заморожують, тоді видаляють аневризму, проводять реконструкцію судин і ставлять нирку на місце.

– Але оскільки у пацієнта лише одна нирка, невідомо, як організм відреагує, коли її заберуть, – розповідає хірург.

Існував ризик і того, що нирка може гостро відреагувати на замороження і спричинити ниркову недостатність.

Словом, ризиків було багато, але  іншого вибору, окрім ауторансплантації, не було: аневризму треба було видаляти, поки вона не розірвалася.

Правда, існував ще один спосіб допомогти Євгенові, але в Україні його жодного разу не застосовували.

Провели операцію, яку в Україні ще ніхто не робив

Можна було спробувати видалити аневризму, не виймаючи нирку.

Така операція вимагала від судинних хірургів неабиякого вміння, майстерності, бо аневризма була спаяна з венозними судинами і їх пошкодження могло спровокувати кровотечу.

Операційна бригада, до якої, окрім професора Ігоря Кобзи, увійшли судинні хірурги Олег Щепітко, Юлія Мота, Василь Пелех, анестезіолог Роман Михальчук, анестезистка Ольга Ганас і операційна сестра Надія Кулеба, йшла в операційну, щоб проводити аутотрансплантацію нирки.

Утім, професор Ігор Кобза в останній момент усе ж вирішив спробувати видалити аневризму, не виймаючи нирку.

Надто ризиковане оперативне втручання пройшло успішно – єдину нирку пацієнтові врятували.

Євгена з реанімації вже перевели у палату, нирка працює. Чоловіка готують до виписки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Zaxid.net

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-26 14:31:06