Україна і світ

На що витратять 210,7 млрд грн, запланованих у держбюджеті-2025 на охорону здоров’я


Згідно з прийнятим проєктом держбюджету на 2025 рік, загальний обсяг видатків на сферу охорони здоров’я становитиме 210,7 млрд грн.

У МОЗ пояснили, як ці кошти передбачається розподілити.

Найбільше – на Програму медгарантій

Понад 175 млрд грн – на фінансування Програми медичних гарантій. Це дасть можливість медзакладам надавати безоплатну, доступну та якісну медичну допомогу за ключовими напрямами.

З цієї суми на стаціонарну спеціалізовану медичну допомогу дорослим та дітям планується 80,2 млрд грн, а 15,6 млрд грн – на надання амбулаторних медичних послуг.

11,4 млрд грн передбачено на екстрену медичну допомогу.

6,9 млрд грн виділено на програму реімбурсації “Доступні ліки”. Пацієнти й надалі зможуть безоплатно або з частковою доплатою отримувати понад 500 препаратів, які входять до визначеного переліку.

Оплачуватимуть зубопротезування та зуболікування для військових

Продовжиться фінансування пілотного проєкту із зубопротезування та зуболікування для військових та ветеранів. На це планується виділити майже 750 млн грн.

Уперше планується закупівля лікарських засобів та медичних виробів для пацієнтів, що потребують інтенсивної терапії, оскільки для цього необхідні дороговартісні лікарські засоби та медичні вироби, зокрема, розхідні матеріали для гострого діалізу, естракорпоральної оксигінації, антибіотики тощо.

Заохочуватимуть медиків працювати у селі

Майже 160 млн грн планується залучити для заохочення медичних працівників до працевлаштування в заклади охорони здоров’я, зокрема у сільській місцевості.

З цих коштів збираються компенсувати придбанням житла на новому місці роботи, а також забезпечувати виплати випускникам медвишів, які працюватимуть в селах.

На систему громадського здоровʼя та заходи боротьби з епідеміями планується виділити майже 4,4 млрд грн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Капітальні видатки на охорону здоров’я – будівництво, відновлення, реконструкцію тощо – будуть передбачатись окремо.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-14 12:31:53