Україна і світ

На Київщині довелося підірвати насосну станцію, щоб зупинити просування РФ у 2022 році – ГУР

На початку повномасштабного вторгнення Росії українським захисникам довелось підірвати насосну станцію на Київщині, щоб зупинити просування окупаційних військ.

Про це йдеться у документальному фільмі Війна за море: від Дніпра до Криму.

Коли росіяни підступили до воріт Києва з північно-західного напрямку, важкі бої розгорнулися за міста – Гостомель, Буча та Ірпінь. Водночас на автошляху Р 02 , що йде вздовж Київського водосховища, військам РФ вдалось оволодіти містечками Димер і Демидів.

Зараз дивляться

Єдиною природною перепоною, яка відділяла окупаційні війська від вже самих передмість української столиці, стала невеличка річка Ірпінь – права притока Дніпра.

Тоді Силами оборонами було вирішено підірвати насосну станцію на Ірпінській дамбі в районі села Козаровичі, щоб води Київського водосховища потекли у річку Ірпінь й завадили просуванню російської бронетехніки.

Підрив виконали за 15 хвилин, але одразу досягти результату не вдалося. Гребень води у Київському водосховищі був ще недостатнім. Тому військові разом з енергетиками вирішили зупинити скиди води Київською гідроелектростанцією. 

– Тоді природа була на нашій стороні. Почався ранній паводок — це й допомогло спричинити велике затоплення річки Ірпінь. Із 10-метрової ширини річка Ірпінь розлилася на 300-400 метрів. І це не дало змоги російським військам просунутися в сторону Вишгорода – розповів гендиректор Укргідроенерго Ігор Сирота.

У розлитій річці Ірпінь застрягло чимало російської бронетехніки. Тоді Дніпровська вода фактично врятувала місто Вишгород.

У фільмі також йдеться про те, що дії українських розвідників у Чорному морі є підготовкою до серйозної операції в Криму.

Війна в Україні, Київська область

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-11 11:20:33

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин