Україна і світ

Mpox вийшла з-під контролю в Африці: у Конго щодня понад тисячу випадків хвороби, росте смертність


У Демократичній Республіці Конго вже тиждень щодня реєструють понад тисячу нових випадків заражень віспою mpox. Це найбільше з усіх африканських країн, де вирує mpox.

ДР Конго – в епіцентрі потужного спалаху mpox

Африканські центри з контролю та профілактики захворювань повідомляють, що й за кількістю летальних випадків від, так званої, мавпячої віспи також лідирує Конго.

З 541 померлого 535 саме з цієї країни.

Зараз дивляться

Скоріше за все, це приблизні дані, бо, як сказав Генеральний директор Африканського CDC доктор Жан Касея , багато постраждалих африканських країн мають обмежені можливості тестування та спостереження.

Лише масова вакцинація може виправити ситуацію.

Проте, ВООЗ заявляла, що її минулі спроби зібрати пожертвування на вакцинацію від mpox в африканських країнах нічим не завершилися – не вдалося отримати жодного донорського долара.

Вакцини катастрофічно не вистачає

Касея зазначив, що його організація отримала від Європейського Союзу та виробника вакцини Bavarian Nordic 215 тис. вакцин від mpox. Агентство допомоги Сполучених Штатів передало Конго 50 тис. доз тієї ж вакцини. Японія також поділилася.

Але Африці, ймовірно, потрібно набагато більше. Міністр охорони здоров’я Конго заявив, що лише його країні необхідно 3 млн доз вакцини, щоб покласти край спалахам.

Загалом за тиждень в Африці офіційно зафіксували 1405 нових випадків зараження, з яких 1030 – у ДР Конго.

Вірус із сімейства віспи

Mpox належить до того ж сімейства вірусів, що й віспа, але викликає легші симптоми. Принаймні, так було донині. У людей зі складнішими випадками можуть розвинутися ураження на обличчі, руках, грудях і статевих органах.

Вірус поширюється через контакт із зараженими тваринами та контакт з хворими людьми “шкіра до шкіри”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Mpox уже проник за межі Африки. Були зареєстровані випадки у Швеціїї, Пакистані, Таїланді.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-22 16:28:16