Україна і світ

Мінфін: Важливо знайти механізми фінансування відновлення України за рахунок заморожених коштів рф

Міністр фінансів України Сергій Марченко виступив онлайн з промовою на зустрічі фінансового блоку G7, під час якої наголосив на важливості якомога швидше досягти прогресу в пошуку механізмів фінансування відновлення за рахунок заморожених російських коштів.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Головними темами для обговорення були пріоритети подальшої підтримки України міжнародною спільнотою, зокрема необхідність продовження бюджетної підтримки до кінця цього року та на 2024 рік, скоординовані дії щодо спрямування заморожених активів на відбудову України.

Учасники також обговорили поточний стан економіки та фінансів, успішне проходження Україною першого перегляду програми співпраці з МВФ, важливість продовження реформ на шляху до приєднання до ЄС.

Сергій Марченко повідомив, що з початку року Україна отримала 23,6 млрд доларів США міжнародної фінансової підтримки.

«В умовах невизначеності, спричиненої війною, дуже важливо мати запевнення від партнерів щодо майбутньої фінансової допомоги. Нещодавно Європейська комісія оголосила пропозицію надати Україні 50 млрд євро протягом наступних 4 років, Україна вітає цю ініціативу. Ми очікуємо, що країни G7 також ухвалять відповідні рішення про надання передбачуваної та ритмічної бюджетної підтримки Україні на наступний рік», — зазначив він.

Міністр наголосив, що після призупинення членства росії в FATF у лютому 2023 року вона активізувала діяльність, пов’язану з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму, розповсюдженням зброї масового знищення та ухилянням від санкцій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«FATF знала про збільшення кількості порушень з боку росії, але на останніх пленарних засіданнях вирішила не вносити країну до «чорного списку». Існує ризик, що це рішення може заохотити росію ще більше підірвати глобальну фінансову безпеку. Враховуючи, що росія безперечно відповідає критеріям для внесення до «чорного списку», я закликаю всіх присутніх докласти зусиль для досягнення консенсусу серед членів FATF щодо внесення росії до «чорного списку», — зазначено у повідомленні.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-07-16 14:55:37